Pilvakeren jártam, lenyűgöző dolgot láttam.


Kovács Barna (19éves) - 3 éve

Útban a Papp László sportaréna felé, azon gondolkodtam, hogy vajon mit várjak ettől az eseménytől. 2017-ben volt utoljára Pilvaker, így arra a megállapításra jutottam, hogy nagyot kell szólnia, ha már egy év kimaradt. Bejött a tippem. Hasító rapszövegek, fülbemászó, erős dallamok, mélyreható prózai sorok, és őrületes fénytechnika. Talán így lehetne egyetlen mondatban összefoglalni a 2019-es Pilvakert.

Még 2012-ben indult a Pilvaker, Takács Ákos kezdeményezésére, egy rap- és slam poetry versennyel.  Azóta számtalan új dal született, és több nagysikerű előadáson van túl, de a cél nem változott: közelebb hozni a fiatalokhoz március 15-ét, és az irodalmat. Szerintem efelé jó úton haladnak, sőt mi több, biztosan sok fiatal van, akire nagy hatással voltak a feldolgozásaik – köztük rám is.

Úgy vettem észre, hogy minden koncertnek, és minden előadásnak van egy csúcspontja. Egy pont, ami a leginkább megérint, egy pont amikor kiráz a hideg. Az idei Pilvakeren is volt ilyen, de nem egy.  Legalább 5-ször éreztem azt, hogy ennél már nem lehet jobb a hangulat, vagy egy próza rész esetében, hogy ennél már nem tud valami jobban megérinteni. Mindannyiszor tévedtem, folyton újra és újra felülmúlták önmagukat az énekesek, rapperek, színészek.

Erősen indítottak, ugyanis az egyik kedvenc Pilvakeres zenémmel nyitották meg az estét, a Föltámadott a tengerrel (majd ezzel is zárták). Sub Bass Monster refrénje szerintem már rögtön a kezdésnél éreztette mindenkivel, hogy itt, ma este mindenkiben meg fog mozdulni valami.

Nagyjából egy órája ültem az Arénában, és élveztem az előadást mikor arra lettem figyelmes, hogy megborzongok; az eddiginél is jobban átadom magam a Pilvaker életérzésnek. Hogy mi váltotta ezt ki? A Tiszta Szívvel című zene. József Attila versének a feldolgozása annyira jól szólt az Arénában, hogy szerintem senki nem maradt, aki unottan, negatív szájízzel hallgatta volna. Deego, Fluor Tomi és Bom rap verzéitől szerintem mindenki megmozdult az Arénában, Papp Szabi és Kollányi Zsuzsi refrénjében pedig annyi érzelem volt, hogy összeszorult a torkom, és ha ez nem lenne elég, iszonyatosan jól is szólt. Járai Márk idén is egy szál gitárral lépett színpadra. Petőfi Sándor: Nem ért engem a világ című számát dolgozta fel. Márk hangja különleges, így nagyon jó volt hallgatni, és igazán át tudta adni azt, amit Petőfi is érezhetett a vers megírásakor. Nem kellett sokáig várni a következő eufórikus élményig, hamarosan érkezett egy 2019-es szám, a Márciusi Ifjak, ami alatt a hangulatot a szervezők némi pirotechnika bevetésével is próbálták fokozni. Sikerült is. A produkció vége felé az előzőhöz hasonlóan idén is a Nemzeti dal feldolgozása következett, melyben az est minden rappere, énekese részt vett, és hasonlóan az eddigiekhez, ez is remekül sikerült.

Az idei előadás egyik meglepetéseként Kányádi Sándorra való emlékezésül feldolgozták, a Valaki jár a fák hegyén című versét.

Bár nagyobb arányban voltak a produkcióban zenés részek, mint prózaiak, semmiképpen nem szabad ezekről sem megfeledkezni. Elképzelni sem lehet Pilvakert Kautzky Armand nélkül, így természetesen idén is a színpadra állt. De milyen jól tette! Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét adta elő. Bánki Beni, akivel a produkció előtt interjút is készítettünk, egy slammel készült, ami a Pigidipilvaker címet kapta. Említette az interjúban, hogy nagyon szeretné közelebb hozni március 15-ét a fiatalokhoz, szerintem ezt a célt elérte a Pigidipilvakerrel. Ady Endre halálának 100. évfordulójára is megemlékezett a Pilvaker: Trokán Nóra, Pálmai Anna és Kautzky Armand a Mert túlságosan akarlak című versével varázsolták el az Arénát.

Érdemes külön kiemelni az animációkat, amik a színpadon, minden előadást végig kísértek. Ezekről nem sokat lehetett tudni a produkciót megelőző időszakban, feltételezem azért, hogy még nagyobbat üssön, hát sikerült. Annyira jók voltak, hogy szerintem önmagukban, bármiféle zene nélkül is értékesek, és fogyaszthatóak.

Az előadás végefelé, amikor már érezni lehetett a levegőben, hogy ez a végjáték, egy kérdés nem hagyott nyugodni. Vajon lesz e jövőre is Pilvaker? Mindenkinek, akiben ez a kérdés felmerül (mert például nem jutottak el az ideire) van egy jóhírem. Bár hivatalos információk nincsenek róla, Buda Marci – az este műsorvezetője – a produkció végén úgy köszönt el a közönségtől: Találkozunk jövőre is! Így elég valószínűnek tartom, hogy igen, lesz 2020-ban is Pilvaker.

Mivel idén mindössze 2 óra alatt az összes jegy elkelt, bizonyára sokan vannak, akik szerettek volna, de nem jutottak be a Pilvakerre. Rájuk is gondoltak a szervezők, ugyanis vasárnap este óta online elérhetővé vált a teljes felvétel, így azok is megnézhetik, akik sajnos nem jutottak be az idei produkcióra.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Fotó:

Bertalan Ádám

Somay Márk

2017 Kidsnews | All rights reserved