Szakítás után is jár a tisztelet!


Matuz Ágnes (16éves) - 3 éve

Jön a tavasz, csicseregnek a madarak, beindulnak a hormonok és a szerelem mindenhol ott van. De sajnos nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy egyből megtalálja élete szerelmét, ennél fogva elkerülhetetlenek a szakítások. De vajon ezeknek az elválásoknak kötelezően csúnyán, minősíthetetlen stílusban kell végződnie?

Rengetegszer hallunk olyan szakításról, aminek a végén mindkét fél sérül. Amikor egy kapcsolat véget ér abból valaki szinte mindig rosszul jön ki. Ez már majdhogynem természetes, pedig véleményem szerint nem kéne, hogy így legyen. Hiszen persze, szakítani nem könnyű, de tényleg szükséges kígyót, békát mondani a másikra? A kapcsolatok nagy része úgy végződik, hogy valakit, akit egykor szerettél, most egyszerűen seggfejnek titulálsz. (vagy még rosszabbnak)

Természetesen ez érthető, ha a kapcsolat csúnyán ér véget, a másik bántott valahogy, megcsalt vagy nem hajlandó elfogadni a szakítást (ilyenkor nagyon kellemetlen szituációk alakulhatnak ki). De tegyük fel, hogy „csak” összevesztek. Azért, mert valamiben nem értetek egyet az nem jelenti, hogy borzalmas ember. Valamiért nyilván jobban esik, ha azt mondhatod fűnek, fának, hogy az exed borzasztó. Így könnyebb feldolgozni, hogy már nem vagytok együtt, kevésbé sajnálod a kapcsolatotok végét.

De ez valóban szükséges?

Azzal, hogy volt barátod/barátnődet ócsárolod, azt a minimális tiszteletet vonod meg tőle, amit egy ember, akit szerettél (de minimum kedveltél) kiérdemelt. Mindenki sokkal jobban jár egy békés szakítással. És nem csak arról beszélek, amikor közös megegyezés alapján váltok el. Ha az egyik fél ki akar hátrálni, miért nem lehet egyszerűen csak hagyni? Úgysem lennétek boldogok, ha egyikőtök nem 100%-ig biztos benne, hogy így jó neki. Az, hogy együtt vagy valakivel nem arról kéne szóljon, hogy boldog vagy?

És ami talán a legszomorúbb, hogy ezt nem növik ki az emberek, nem függ attól mióta voltatok együtt vagy, hogy mennyire szerettétek egymást. Amikor két embernek hosszas együttélés, házasság és néhány gyerek után elege lesz egymásból, vagy rájönnek, hogy nem boldogok. Ezzel önmagában még semmi gond, csakhogy legjobb tudásom szerint az ilyen válások ritkán békések. Hogy miért ilyen borzasztóak ezek? Ennyi idő után már minden erősségét és gyengeségét ismerik a másiknak, és szándékosan odaszúrnak, ahol a legjobban fáj. Az elvakult csatározás közepette azt sem veszik figyelembe, kiket szippantanak be a konfliktusukba. Két ember, aki valaha szerette egymást igen komoly érzelmi károkat okozhat egymásnak és a környezetüknek.

Ha legközelebb ilyen helyzetbe keverednél kérlek gondold át: volt partnered tényleg megérdemli e az utálatot. Ha pedig a válasz nem, akkor ne is sértegesd, hisz nem szolgált rá. Ilyen apró lépésekkel közelíthetünk ahhoz, hogy jobban megbecsüljük embertársainkat.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Pintera Studio képe a Pixabay -en.

MoteOo képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved