Szétgyepálták egymást a lovagok a budai várban


kidsnews (127éves) - 3 éve

Több száz év után újra a kardok csörgésétől és a páncélok roppanásától volt hangos a budai vár. A HISTORY Channel Budapesti Történeti Múzeumban megrendezett, az MMA páncélban című sorozatot népszerűsítő sajtótájékoztatója ugyanis igencsak ütősre sikerült.

A műsor címében szereplő MMA ebben az esetben sem valamiféle multimédiás hókuszpókuszt jelent, hanem olyan full-kontakt küzdelmeket, amelyekben részenként

hat-hat modernkori lovag teszi próbára magát a 10 ezer dolláros fődíjért.

A ’90-es években felélesztett, buhurtnak keresztelt sportnak egyébként Magyarországon is vannak lelkes művelői. Ők azok, akik hétről-hétre magukra öltik az akár 35 kilós korhű vértezetet, hogy aztán egymáson próbálják ki a kardok, buzogányok, fejszék és alabárdok megsemmisítő erejét. A buhurtban szerencsére az élek és hegyek lekerekítését szigorúan szabályozzák, így a küzdelemből nagyobb eséllyel mehetnek haza a sportolók a korábban megszokott ábrázattal.

A Magyar Buhurt Szövetség meghívott harcosai sem vették félvárról a mai HISTORY-s bemutatót, ami már a gótikus teremben leterített csúszásgátlóról és a gondosan kifeszített kordonszalagról is sejthető volt. Ennek ellenére őszintén meglepett az a dinamika és határozottság, amivel a párbaj során egymásnak estek a versenyzők.

Ez jól láthatóan nem valamiféle hagyományőrzés, vagy show-műsor.

Szó sem volt előre begyakorolt műanyagkardos színdarabról. A 100-110 kilós versenyzők konkrétan úgy gépelték egymást, mintha nem lenne holnap. Csattogtak a fegyverek, roppantak a páncélok, miközben néhány darab a ráható erőtől üstökös módjára igyekezett elhagyni a fémgyilkos küzdőteret.

A csatát látva önkéntelenül azon kezdtem gondolkodni, hogy mekkora feltűnést kelt majd a mentőszolgálat helikoptere, amikor az épület előtt ejtőző japán turistacsoport közé lesz kénytelen landolni.

Ráadásul értelmetlenné vált a jól betartalékolt kérdésem is, amely arra irányult volna, hogy mennyibe kerülnek ezek a páncélok és a fegyverek. Ehhez a sporthoz ugyanis jól láthatóan saját kovácsműhely kell, nem pedig webshop regisztráció.

Ha kedvet kaptál az MMA páncélban új részeit szerda esténként láthatod a HISTORY-n.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved