Társadalmi “elvárások” a testünkkel szemben


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

A társadalom “elvárja” tőlünk, lányoktól hogy…

  1. szőrtelenítsük a hónaljunk és a lábunk
  2. hordjunk melltartót
  3. ne legyenek bőrhibáink

A társadalom “elvárja” a fiúktól, hogy…

  1. szőrtelenítsék a hónaljukat és mellkasukat
  2. ne legyen hosszú a hajuk

 

Kezdeném egy megfontolandó kérdéssel: A társadalomnak meg az elvárásainak mi köze az én testemhez?

A társadalomnak ebben a tekintetben hozzám annyi köze van, hogy érdekelnek-e engem az elvárásai és hogy az én szabadságom valóban a másik szabadságáig tart-e.

Kultúránként változnak ezek az elvárások, igyekeztem olyanokat összegyűjteni amikkel én magam találkoztam már. Amit enyhe túlzásnak tartok az a fiúk hosszú haja körüli kritérium, tulajdonképpen 2019-ben egy tizenéves fiúnak ne legyen váll alá érő haja. Nem olyan elvárás, mint a szőrtelenítés a lányoknál, és nem is arról van szó, hogy kiment a divatból, mint a trapézgatya, hanem valahol a kettő között lebeg ez a kérdés. Ugyanígy van a lányok arcáról szóló harmadik pontomban leírt általánosítás, itt is inkább van trendről és marketingről, mintsem elvárásról szó. Mégis beszélünk arról, ha valakinek sok a pattanása.

Viszont ami komoly és szerintem égető kérdés a fiatalok között (főleg az éppenhogy pubertáskorba lépőknél), hogy mi a helyzet a szőrtelenítéssel. Vegyünk egy átlagos tizenkét éves lányt példának; azt látja a médiában, a neten, a tévében, a plakátokon, az osztálytársain, hogy egy lánynak amint kinő a hónaljszőre, azt azonnal el kell onnan távolítani, mert az “undorító” “természetellenes” “ronda” “nem nőhöz illő”.

Mi mást tud gondolni/csinálni emberünk, mint szőrteleníteni?

Vegyük ezt a példát a melltartó-kérdésben is. A serdülőkorba lépők el vannak árasztva a társadalom elvárásaival az összes létező csatornán, így alkalmuk sincs a természetből kiindulva maguk gondolkodni a dolgon. Szegény pára azt sem tudja, hogy lenne választási lehetősége! Márpedig volt, és van is. Bármikor dönthetsz úgy, hogy a te testedet te uralod és te döntesz felőle. Ha belegondolunk, nem véletlenül nő a szőrünk sehova. A természetnek van egy ritmusa, egy egyensúlya, amihez a szőreink is hozzátartoznak. Ha nem lenne a ember biológailag szerves része a testszőrzet, egyszerűen nem lenne, ugyanúgy, ahogy nincsen 670 fülünk és 24 lábujjunk se – mert nincs rá szükségünk. Ez egy olyan kérdés amit ha akarsz, végiggondolsz, ha nem, hát nem, a nagyon alternatív emberek ezt fontosnak tartják például. Viszont a dolog másik oldala – a testszőrzet undorító vagy ronda lenne – sokkal fontosabb döntéseket befolyásolhat a testeddel kapcsolatban. Már miért lenne bármi is eredendően undorító vagy ronda az emberi testen?? Milyen elvont gondolkodás ez? Az emberi test csodálatos, működése logikus és végtelenül hasznos.

És akkor itt ér össze a testünk, a szabad akaratunk és az elvárások. Elvárás a nőktől/lányoktól Európában, hogy szőrtelenítsék a hónaljukat és lábaikat. Igen, lehet hogy a természettől ez az elvárás nagyon messze áll, nekünk mégis kell hozzá igazodnunk, hiszen az elvárást követőkkel élünk egy bolygón. Ám ez közel sem azt jelenti, hogy a hónaljszőrünktől meg kell szabadulnunk, mindössze elég az, ha nem látják. Az, hogy te miben érzed magad jól, nem ütközhet a társadalom elvárásaival, addig a pontig, amíg az más szabadságát és jogait nem sérti. A legrosszabb, ami ebben a kérdésben történhet veled, az az, ha rosszul érzed magadat a bőrödben, abban a dobozban, amit a Jóisten adott neked, hogy életed végéig kísérjék téged.

Jogod van a testedről döntened, jogod van szembemenni ezekkel az elvárásokkal az előbb említett pontig.

Legyél mindig önazonos, legyél mindig tisztában az identitásoddal, az intimitásoddal és a határokkal – a tieiddel és mindenki máséval. Van, akinek belefér az, hogy egy társadalmi elvárás miatt változtasson valamit a testén, van akinek ez kifejezetten fontos.

A melltartó hordására ez szintén érvényes; ha kényelmetlenül érzed magadat benne, olyan emberek között mozogsz, akiknek nincsenek kemény elvárásaik, ha nem zavar téged az, hogy nem olyan vagy, mint a többi, hát váljék egészségedre!

Az elvárások sose menjenek a jó közérzeted kárára!

 

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Anemone123 képe a Pixabay -en

2017 Kidsnews | All rights reserved