Titok volt a szódavíz előállításának módszere, így többen is kidolgozták


kidsnews (127éves) - 2 éve

A statisztikák szerint Magyarországon évente átlagosan közel 200 liter szénsavas italt fogyasztunk, miközben a palackozott változatok „ősét”, azaz a szódát sokan igazi hungarikumnak gondolják.  Ha azonban jobban utánanézünk a dolognak hamar kiderül, hogy Jedlik Ányost jóval megelőzve egy angol lelkész elegyített elsőként széndioxidot vízzel, még 1767-ben.

Joseph Priestley feltalálói sikereit leginkább annak köszönheti, hogy egy sörfőzde mellett lakott és így alkalma volt megfigyelni az erjedő nedű felett rendszeresen megjelenő gázfelhőt. A lelkész, a sietve összerakott otthoni laboratóriumában kezdett kísérletezgetni a levegőnél nehezebb légnemű anyaggal, amit hamarosan már saját maga is képes volt előállítani. Ezután arra is hamar rájött, hogy a szén-dioxidot vízben oldva fanyar ízű, de mégis kellemes italt kapunk. Joseph Priestley-t hamarosan ki is tüntették a szódavíz feltalálásáért, amely aztán egy, az előállítás folyamatát tökéletesítő szakember jóvoltából került először kereskedelmi forgalomba a briteknél.

A népszerű ital előállításának titokban tartott folyamata sokakat inspirált. Hamarosan Svájcban is megjelentek a vízzel elegyített buborékok, mivel egy helyi feltaláló, Jacob Schweppe is kidolgozott egy nagyipari eljárást szódavíz készítésére. Bár a Geneva Systemnek hívott módszerét hivatalosan nem védette le, azért egy vállalkozást mégis alapított rá. A cég nevét ma már mindenki ismeri úgy hívják: „Schweppes & Co.”

Magyarországon 1826-ban jelentek meg az első szénsavas vizek. Jedlik Ányos kezdett foglalkozni az addig ismeretlen technológiával amikor a sok helyre szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. A korábban említett okok miatt persze ő maga is kénytelen volt kidolgozni a saját eljárását. A szifon aljáról egy cső segítségével kinyert szódavíz azonban több szén-dioxidot tartalmazott, mint azt máshol megszokták, így Jedlik szikvízének hatalmas sikere lett.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Schwoaze képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved