Újra összeállnak egy nemes cél érdekében a Magyar könnyűzene nagyjai. Újra lesz Red Bull Pilvaker!


Kovács Barna (19éves) - 3 éve

Bár a tavalyi évben kimaradt, idén március 15-én újra lesz Red Bull Pilvaker. A rendezvény célja, hogy közelebb vigye az irodalmat a zenéhez, és népszerűsítse a fiatalok körében. Az idei eseményről az egyik új fellépővel, Bánki Benivel beszélgetek. 

kidnews.hu: Slamaket, verseket írsz, magyar szakon tanulsz, és egy korábbi interjúban említetted, hogy nagy vágyad közelebb hozni egymáshoz a költészetet és a zenét. Már-már egyértelmű, hogy neked a Red Bull Pilvaker csapatában a helyed. Milyen most a részesének lenni, és hogyan csatlakoztál a bandához?

Beni: Óriási, nagyon örülök, hogy a produkció részese lehetek. Korábban külső szemlélőként követtem figyelemmel a Pilvakert, az indulása óta követtem azokat a videókat, amik felkerültek online, illetve a műsorokat utólag visszanéztem. Nagyon szeretem a tagokat, például Fluor Tomi már gyerekkorom óta egy meghatározó ikon, egy példakép az életemben, a szövegírás és az előadás terén egyaránt. Az, hogy vele egy színpadon, egymás után szerepelhetek majd, az nekem óriási dolog.

Te mit fogsz előadni?

Egy egyéni szöveggel készülök. Az az érdekessége, hogy a saját nézőpontomból közelítem meg mind a Pilvakert, mind a március 15-i ünnepet, ezeknek az üzenetét. Valami olyat próbálok majd adni ezzel a szöveggel, amivel a fiatalok is tudnak azonosulni, és amivel még inkább sajátjuknak érzik az egész a hangulatát, a gondolatait. Arról szeretnék beszélni, hogy mi, fiatalok milyenek vagyunk, és hogy nekünk is mennyit mond 1848, hogyha úgy van tálalva, hogy tényleg hozzánk szóljon, hogyha olyanok adják át, akik valóban a példaképeink, akiket hallgatunk, nézünk, követünk minden nap.

2012-ben indult el a Red Bull Pilvaker, miben változott azóta ez az esemény?

Elképesztő, hogy hogy kinőtte magát, az első még a VAM Designban került megrendezésre, utána az Erkel Színház adott neki otthont, most pedig az Arénába költözik. Egyre többen vannak, akik részesei fellépőként. Szerintem jó, hogy a zenés műsorszámok mellett – ahogy én is inkább a prózai részét képviselem – nagyon sok hang megszólal.

Eredetileg a szabadságharc volt a téma, aztán ez kibővült, például ez első vers is ami teljesen eredeti formájában lett megzenésítve (Csokonai Vitéz Mihály: Reményhez) nem köthető a forradalomhoz. Miért tértek el vajon az eredeti koncepciótól, esetleg ez előre tervezett volt?

Nem tudom, hogy mi volt az oka ennek, de szerintem nagyon király ez a nyitás. Én is kb. két éve kezdtem el járni általános illetve középiskolákat, és ott is az volt a cél, hogy a fiatalokhoz az irodalom egy sokkal barátságosabb formában jusson el, és ezzel az előadással a diákok többet kapjanak, mint egy átlagos magyarórán. Szerintem nagyon jó, hogy ez megvalósult, illetve, hogy csomó klasszikus magyar vers átdolgozása megszületett, mai köntösben tálalva, mert így sok olyan dolgot, amit egyébként csak az irodalom órán hallunk, az életünk részének érezhetünk.

A Red Bull Pilvakeres zenéknek alapból rap volt a műfaja. Idén számíthatunk esetleg nyitásra más műfajok felé?

A zene és az irodalom megfér egymás mellett. Nekem mindig az volt az álmom, hogy hadd legyek valami olyan produkció részese, ami ezt a kettőt ötvözi, úgyhogy örülök, hogy ezen az úton én is elindulhatok.

Hogy fog kinézni az idei produkció, milyen arányban oszlanak meg a zenés produkciók a prózaiakkal?

Nem árulhatok el túl sok részletet, de nagyon izgalmas lesz. Nem szeretném lelőni a poénokat, de az biztos, hogy a zenei rész idén is nagyobb teret kap. Tehát a zenés, énekes, rapes produkciók lesznek nagyobb arányban, viszont szerintem szuper, hogy a próza is, illetve a színészek előadásai is helyet kapnak.

Lesznek rajtad kívül, akik először lépnek itt színpadra?

Például Szakács Gergő és Pálmai Anna, és még tartogat egy-két meglepetést a produkció.

Mennyi résztvevőre számítotok az idei Red Bull Pilvakeren?

12 ezer jegy kelt el mindössze két óra alatt, és sokan vannak még, akik szeretnének eljönni, de minden jegy elkelt.

 Neked van kedvenc feldolgozásod?

Talán a Szeptember végén a kedvencem. Mindegyiket nagyon szeretem, de talán ez az, ami szerintem a legjobban el lett találva, főleg ebben is a Fluor sorok azok, amik a legjobban megfogtak, és amik a kedvenc Pilvakeres szövegeim.

Fluor a kedvenc Pilvakeres előadód?

Igen, ő az, aki már gyerekkorom óta kísér. Én még a Mizus korszakot is követtem, sőt még előtte, amikor underground rapperként indult, a trágárabb szövegeitől kezdve a poposabb slágerein keresztül a Wellhello-ig mindent figyeltem. Folyamatos inspiráció volt a saját szövegeimben is, úgyhogy nagyon örülök, hogy vele együtt szerepelhetek. Mindenkit hallgatok a csapatból, legalább a Pilvakeres szövegeit, Lábas Vikit is nagyon szeretem a Margaret Islandben, de tényleg bárkit fel tudnék sorolni, nagyon szeretem ezeket az előadókat. Pont az a jó, hogy olyanok vesznek részt a Pilvakerben, akik szerintem a hazai zenei életben nagyon magas színvonalat képviselnek.

A korábbi rendezvényekről vannak visszajelzések? Mit mondtak az odalátogatók?

Én csak pozitív reakciókat olvastam, illetve az ismerőseim körében is nagyon sokan voltak, akik elmentek megnézni, és nagyon-nagyon élvezték. Szerintem nem véletlen, hogy egyre nagyobb a Pilvaker, illetve egyre nagyobb az érdeklődés rá.

Várható még közös munka a Pilvakerrel?

Bízom benne, hogy ha ez jól sikerül, akkor utána még inkább elmélyedhetek ebben a munkában és teljes mértékben részese lehetek ennek az egésznek.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Fotó:

Somay Márk , Bertalan_Adam, Süveg Áron

 

2017 Kidsnews | All rights reserved