Végre megváltozik az illegális hulladékkihelyezés jogi megítélése


kidsnews (127éves) - 3 éve

Hamarosan bűncselekmény lesz az illegális hulladékkihelyezés minden formája – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a napokban. A drákói szigor nem véletlen, felháborítóan nagy divatja van ugyanis az erdő szélére lerakott limlomoknak. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy az állami erdőgazdaságoknak évente 100 milliós összegeket kell költeni az illegális hulladékszigetek felszámolására, illetve az erdeink tisztántartására.

A kommunális, zöld, az ipari hulladékok és a felújításokból hátramaradt sitt jellemzően a holdfényben vándorolnak a kirándulóhelyekre, hogy aztán az emberi nemtörődömség szobraként díszelegjenek, nemritkán évekig. Az „akciót” végrehajtó, lelkiismeretlen polgárnak pedig szinte csak akkor volt félnivalója, ha a kirakott szemét között veszélyes hulladékok is voltak. Ha ugyanis ezek anyagi tulajdonságai a környezetre, a környezet elemeire, az élővilágra vagy az emberi egészségre potenciálisan károsító hatást fejthettek ki, az elkövetőt a szabálysértés helyett eddig is bűncselekmény elkövetése miatt vonták felelősségre.

A most készülő jogszabálytervezet, ezzel szemben nem köti majd a veszélyes hulladékok jelenlétéhez a bűnügyi nyomozás elrendelését, így hatékonyabban lehet majd fellépni az illegális szemétlerakatok megalkotóival szemben.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved