A hiányzó láncszem


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

A LAIKA animációs stúdió már vagy tíz éve sorra készíti a minőségi stop-motion animációs filmeket. Legelső alkotásuk, a Coraline az egyik legerőteljesebb gyerekfilm, amit bár csak egy fél éve láttam, egyik kedvenc animációmmá nőtte ki magát. Az ő művük e mellett persze például a Kubo és a varázshúrok is 2016-ból, amely szintén egy remek gyerekfilm volt. Legújabb alkotásuk A hiányzó láncszem, melyet volt lehetőségünk megjelenése előtt megtekinteni.

A film Sir Lionel Frost szörnykutató legnagyobb felfedezésének történetét dokumentálja, ami nem más mint Nagyláb (vagyis hivatalos nevén Link). A felfedezés megtörténik, de a szokásostól valamelyest eltérően alakul, amikor Link egy fontos kéréssel fordul Frosthoz: mégis, ugyan elvinné őt unokatestvéreihez a Himalájába?

 

A film (a stúdiótól megszokottan) komoly társadalmi helyzeteket dolgoz fel egy gyermekfilm lencséin keresztül. A tehetősek status quo-hoz való ragaszkodását, a büszkeséget és sok másik témát fog meg remekül a film. A főgonosz, akinek a tudományos klubjába való bekerüléséért küzd Frost egy, a saját ideáit feladni nem akaró tehetős felfedező, de végtére is egy senki, aki azon túl, hogy nem akarja, hogy bármi is megváltozzon kiváltságokkal teli életében egy remek ellenfél a problémákkal küszködő, de belül támogató és lelkes, nyitott Frostnak és a rendkívül aranyos Linknek.

 

No igen, ha már elértünk Nagylábhoz, akkor nézzük, működik-e.

Működik.
Link kedvességgel és leleményességgel kevert naivitása nem úgy játszódik le, mint egy sztenderd partra vetett hal történet: nem küszködik más emberek ítéletével, nincs összezavarodva eszközöktől, az egyetlen dolog, ami kifejezett hátrányt jelent számára, az a nyelv pontos értelmezése – nem igazán érti a metaforákat és a szófordulatokat –, de úgy általában remekül elvan és igen, nagyon-nagyon aranyos. Sajnálattal kell jelentsem viszont, hogy senki sem simogatja meg a film 95 perce alatt, pedig nagyon szőrös és szerintem nem ártana a lelkének sem.

 

Az animáció – ahogy a LAIKA-tól már szinte elvárhatjuk – egészen csodálatos és bámulatba ejtő, újra és újra képes vagyok beleesni a gyermeki lelkesedésbe, amikor a filmeiket nézem. Minden olyan kézzelfogható és csodálatos, ezeket a filmeket akkor is érdemes lenne megnézni, ha úgy egyébként nem lennének jók.

Szerencsénk van persze, hiszen alkotásaik animációs stílusuk nélkül is megállnák helyüket. A történetek lebilincselők, a filmek viccesek, a világok izgalmasak, az üzenetek pedig, ha nem is forradalmiak, de egyedi módon és különleges példákon keresztül vannak bemutatva, így egy egyszerű ’fontos a barátság’ téma is képes újat, újként nyújtani.

 

Ha eddig nem jött volna át, ezt a filmet mindenkinek ajánlom, aki szereti a szépet, aki szereti az aranyosat, a vicceset, vagy netalán kisebb gyereke van, annak mindenképp listáján kell legyen az összes LAIKA-film, beleértve A hiányzó láncszemet is. Szerencsére a szinkron is igényes és jól működik, úgyhogy még kifogás sincsen.

Missing link, 2019, rendező: Chris Butler, amerikai animációs film (8/10)

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved