A Notre-Dame tragédiája világméretű összefogást hívott életre


kidsnews (127éves) - 2 éve

A tűzoltók még le sem vonultak, de máris megindult a világméterű adakozás a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A 157 évig épült és 1320-ban befejezett ikonikus épületben még hétfő este csaptak fel a lángok, de a rendkívül felkészült helyi katasztrófavédelemnek hála hajnali négyre már sikerült is eloltani azokat. A 400 tűzoltó az épületet megmentette, de a kár így is igen jelentős. Összeomlott a huszártorony, vagyis a katedrális kúp alakú tornya és a tetőszerkezet kétharmada is megsemmisült.

A tűzről gyakorlatilag minden sajtóorgánum beszámolt a világon, így emberek milliói nézték lesújtva, ahogy Párizs ékköve lángokban áll. A párizsiak közül sokan a helyszínre siettek és együtt imádkozva szent énekeket énekeltek, Emmanuel Macron francia miniszterelnök pedig hamarosan bejelentette, hogy nemzetközi alapot nyitnak az adományoknak.

A nyilvánvalóan hatalmas költséggel járó újjáépítésre elsőként Salma Hayek férje, a francia Francois-Henri Pinault adományozott nagyobb összeget. Ő 100 millió eurót, azaz körülbelül 32 milliárd forintot küldött, de lépett a LVMH luxusbrand is, ők 200 millió eurós adományuk mellett kreatív, építészeti és pénzügyi szakembereket is küldenek a francia állam megsegítésére. Magyarországról eddig Szeged jelezte, hogy a szolidaritás jegyében 10 ezer eurót utalnak az alapba, hiszen száznegyven éve éppen Párizs volt az, aki segítséget nyújtott a Tisza és a Maros találkozásánál lévő, árvíz sújtotta város újjáépítéséhez.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

1, 2, 3

kép: Wikipedia

 

2017 Kidsnews | All rights reserved