Április 1. – Az egyik legnagyobb televíziós átverés: az Olajfalók


kidsnews (127éves) - 3 éve

Április első napja a bolondok és a bolondozás napja, így ma különösen nagy szükség lesz a józan ítélőképességünkre. A népszokás szerint, akit ma rászednek az lesz április bolondja, nekünk pedig nincs könnyű dolgunk, mivel az ugratások egyre inkább kidolgozottabbak és az sem ritka, hogy abban rádiók, televíziós csatornák és akár az újságok is részt vesznek.

Az elmúlt évtizedekben sorra készültek a híradások repülő pingvinekről, váratlanul kitört vulkánokról és egyszer még az éppen ezen a napon eszkalálódó flamand függetlenségi törekvésről is sugároztak egy hatalmas felháborodást keltő anyagot Belgiumban.

Az egykori keleti blokkban minden idők egyik legnagyobb televíziós átverése egyébként egy 1987-ben készült csehszlovák vizsgafilmhez köthető, amelyet Magyarországon is bemutattak.

Az Olajfalók (Ropáci) című alkotást annak idején a „Királyi Televízióban” főműsoridőben játszották le, és a hagyományos dokumentumfilmnek tűnő mozi valósággal sokkolta a hazai nézőket. Kiderült ugyanis, hogy a tudósok felfedeznek egy nutria méretű állatfajt, ami konkrétan kőolajjal és kőolajszármazékokkal táplálkozik.

A később Diák Oscar-díjat is bezsebelő filmben eljátszották ahogy egy kutatócsapat követi az amúgy rejtőzködő olajfalót, amelyre aztán egy észak-csehországi szénbányában találnak rá. A vicces kis gumicsizmaevő éppen egy szállítószalagon ülve furikázott a bánya egyik feléből a másikba, amikor a kamera látószögébe került. Persze a szemfüles kutatók hipp-hopp elfogták és vizsgálni kezdték. A kis jószág azonban hamarosan sokkot kapott, leállt a légzése így nem volt mese újra kellett éleszteni. Az expedíció tagjai ekkor a terepjárójuk kipufogócsövéhez tették (!!!) és onnan lélegeztették, mivel mint később kiderült: szénmonoxid-alapú légzéssel rendelkezik.

Szerintem nem árulok el zsákbamacskát, ha azt mondom: a Petroleum Mostensis miatt lázban égtek a magyar emberek. A bemutatót követő két hétben szinte minden erről szólt. Felpezsdültek a munkahelyi beszélgetések, az emberek egymásra licitálva „szakértettek” a buszokon, és a hazai biológusok és genetikusok televíziós műsorokban próbálták kivesézni a világraszóló szenzációt. Az állatfaj létezése nem kevesebbel kecsegtetett ugyanis, mint a bolygó megmentése. Tömeges megjelenésével eltűntethette volna a tengerbe fojt, szennyező kőolajat, az ember által beszennyezett levegőből pedig kiszívhatta volna a mérgező szén-monoxidot.

Két héttel az első adás után azonban jött a hidegzuhany. Kiderült a Petroleum Mostensis sajnos a valóságban nem létezik. A filmet újra levetítették a tévében, majd egy stúdióbeszélgetésben tisztázták a kialakult helyzetet. Az Olajfalók ennek ellenére műfajt teremtett, az alkotókat pedig számos díjjal jutalmazták.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved