Április 13. – Miloš Forman


kidsnews (127éves) - 2 éve

„A szép dolgok bátorítanak, hogy versengjünk velük, de a legnagyobb ösztönző az, ami bosszantja az embert.

2018. április 13-án, 86 éves korában, az Egyesült Államokban elhunyt a többszörös Oscar-díjas Miloš Forman cseh-amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró. Nevéhez többek között olyan alkotások fűződnek, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair, az Amadeus, vagy éppen a nagy botrányt kavart, Woody Harrelson és Courtney Love főszereplésével forgatott Larry Flynt, a provokátor.

Forman alig volt nyolcéves amikor szüleit letartóztatták, majd az auschwitzi koncentrációs táborba vitték a Csehországot megszálló németek. Ezután nagybátyja családjához került, majd a háború után egy elit iskolában folytatta tanulmányait. 1951–1956 között filmrendezést tanult a filmművészeti főiskolán, de a Prágai tavasz leverése után eltiltották a munkától. 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol sikert-sikerre halmozott és igazi sztárrendező vált belőle.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kép: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved