Így lehet bűvös, és nem bűzös az első csók!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Előző cikkünkben Dr. Hatházi Katalin segítségével általános képet kaptunk a modern fogászat, illetve az arcesztétika alapjairól. Mai postunkban pedig már a szájhigiéniára fokuszálunk, amellyel kapcsolatban -bár szinte mindenki szakértőnek érzi magát- sok az egymásnak ellentmondó információ.

kidsnews.hu: Kezdjük mindjárt a legkellemetlenebbel a szájszaggal, mit lehet tenni ellene?

Katalin: Bármilyen furcsa is lesz a válaszom, az első és legfontosabb a kiváló szájhigiéniás állapotok előállítására a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés. Ezalatt a nem túlzott mértékű de elégséges vitamin és ásványi anyag bevitelt szolgáló szilárd tápanyagot, illetve a megfelelő folyadék pótlást értem.

Ezután következik a megfelelő szájápolás. Lehetőség szerint mossunk fogat minél többször, de naponta kétszer mindenképpen, és szükséges a fogselyem használata is.

kidsnews.hu: Számtalan fogkefe fajta között kell választaunk, milyen szempontok alapján lehet jól dönteni?  

Katalin: Sajnos erre nincs egyetemes válasz. Véleményem szerint mindenkinek magának kell kialakítani azt melyik az a termék, ami számára kényelmes és megfelelő. Vannak azonban alapvető jelek amire oda kell figyelni, ilyen például, ha vérzik mosás közben, vagy visszahúzódik az íny, esetleg kopik a fognyak, ha kényelmetlen a fogása a fogkefének, vagy egyszerűen nem érjük el vele a hátsó fogakat. Ezek mind azt mutatják, hogy nem jó eszközt használunk.

A legfontosabb tehát: szánjuk elég időt rá, hogy naponta kétszer, odafigyelve mossuk meg a fogunk összes oldalát és ezt bármilyen nekünk megfelelő fogkefével megtehetjük.

A helyes fogmosási technika:

kidsnews.hu: Mennyi ideig mossuk a fogunkat?

Szakmai szempontok alapján az elégséges mennyiség a napi kétszeri fogmosásánál a két-két perc. Ha nem vagy biztos magadban mérheted az időt, vagy ellenőrizheted az eredményt egy plaque-festő tablettával. Ezek a patikákban bármikor beszerezhetők és működési elvük is nagyon egyszerű. A tabletta színezőanyaga rátapad a lepedékre, így könnyen észrevehető hol szükséges még tovább mosni a fogakat.

kidsnews.hu: A fogkő talán az egyik leglátványosabb jele a nem megfelelő mosásnak, mit tehetünk ellene?

Katalin: A válasz a megfelelő mosás, de ha már kialakult akkor a fogorvosunk segíthet a problémán. Attól azonban óva intenék mindenkit, hogy hátra dőljön azzal, hogy majd a fogorvos leszedi a fogkövet. Az így lerakodott lepedék nem egyszerűen csúnya látvány, mivel a fogszuvasodás és a parodontitis kialakulásához vezet, miközben a jelenséget kísérő kellemetlen szájszag biztosan nem segít majd a népszerűségünknek.

Következő cikkünkben a fogfehérítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést tarts velünk te is.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Mehmet Egrik képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved