És boldogan éltek, amíg meg nem haltak, vagy mégsem? – Konfliktuskezelés a családi ünnepek alatt


kidsnews (127éves) - 3 éve

Melyikünk ne szeretné a romantikus filmek megnyugtató válaszát az élet összes problémájára, amikor nehézségek után ugyan, de szerelmünkkel családot alapítunk, boldogan élünk, amíg meg nem halunk!?

Persze születendő gyermekeink csodás és simulékony lények lennének, akikkel soha nem keveredünk vitába, ahogy választott párunk sem jött a mienktől eltérő környezetből, és soha nem alakulna ki köztünk nézeteltérés.

– Felvennél egy csak az én kedvemért egy normális ruhát, ha kérem?

– Nem

– Azt hiszem nem voltam elég egyértelmű! Ha nem veszel, fel egy másik ruhát, akkor …

– hangzik a bármelyik gyereket őrületbe kergető mondat a Cartoon Network csatornán látható, családi konfliktusokat bemutató Gumball csodálatos világa című sorozatban Nicole, az anyuka szájából.

A Watterson család hétköznapjairól készült sorozat jól mutatja, hogy az élet mennyire komplex. A romantikus filmekben kötelező happy end után ugyanis leginkább a dolgos hétköznapok kommunikációs zavarokkal, és konfliktusokkal tűzdelt valósága következik. A családi béke törékenységének megfigyelésére kiváló alkalom egy-egy, a szeretteink körében töltött családi ünnep, ahol nem csak apu és anyu elvárásai szerepelnek a képletben, de a nagyszülők, nagybácsik, nagynénik divatjamúlt igényeinek is meg kell felelni. Ehhez persze még hozzáadhatjuk a tájegységek egyéni ünneplési szokásait és már kész is van a bármelyik kamaszt könnyedén őrületbe kergető elegy.

A Gumball csodálatos világában megismerhetjük a dolgos mindennapokat egy család életében.

Sajnos ebben a cikkben sem fogunk tudni általános érvényű, minden családban működő megoldással előállni erre. Nincs jól bevált minta hogyan kellene megmondani anyunak vagy apunak, hogy nincs kedved az elkövetkezendő négy napot távol az otthonodtól tölteni, egy olyan helyen, ahol még mobilnetről is egyenként kell a bájtokat összevadásznod. Arra sem fogunk tudni 100 százalékos választ adni, hogy mit kezdj az évente egyetlen alkalomkor látott rokonnal, aki majd húsvétkor jól nyakon önt egy pohár vízzel, vagy éppen valami irdatlanul büdös, gyanús löttyel, ahogy arra sem mi lesz, ha nem tudsz kemény lenni és nem akarod „igazi férfiként tolni” a papa által kotyvasztott pálinkát.

Persze minden helyzet más és más, de mégis létezhetnek olyan konfliktusmegoldó ötletek, amiket érdemes lehet ilyen helyzetekben megpróbálni. Magyar Erika konfliktus kezelő tanácsadónkat kérdeztük arról, hogyan lehetne zökkenőmentessé tenni a családokban a húsvéti ünnepeket.

kidsnews.hu: Kamaszként az egyik legnehezebb helyzet, hogy hogyan tudnánk a szüleink megbántása nélkül a tudomásukra hozni: egyes családtagok vagy bizonyos családi szokások számunkra nehezen tolerálhatók, vagy konkrétan terhesek?

Erika: Ismerős az érzés, bár én eleinte szerettem az ünnepet, a locsolkodást, vidéki lányként nálunk sokáig megmaradt a szokás és nagy izgalommal vártam, hogy ki csenget be aznap. Mondhatnám, hogy így gyűjtöttem a like-okat J Mára az ünnep valóban kiüresedett és ambivalens érzéseket kelt sokakban. Amennyiben terhes számunkra részt venni a családi rendezvényeken, mindenekelőtt fontos megvizsgálni magunkban, hogy pontosan hogyan is érezzük magunkat ezeken az alkalmakon. Kiszolgáltatottan, feszülten, frusztráltan vagy csak unatkozunk?

Azt gondolom, hogy olyan kommunikáció segíthet ezekben az esetekben, amely lehetővé teszi, hogy kifejezzem az érzéseimet vagy a nem tetszésemet anélkül, hogy a másikat megbántanám. Ennek alapja, hogy saját magunkról beszéljünk és ne a másikról, annak értékeléséről. Ezért, hogy elkerüljük a nehéz helyzeteket célravezető lehet érzéseink őszinte, de nem követelőző, azaz Én-üzenetekben történő megfogalmazása,  például:

Húsvétkor én mindig frusztráltnak érzem magam, mert elvárásoknak kell megfelelnem, mindenhol szerepelnem kell/el kell fogadnom, hogy befújjanak kölnivel). Ez az asszertív kommunikáció alapja is, amelynek menetén ezt követően megfogalmazhatjuk, hogy hogyan tudunk együtt olyan megoldást találni, amely mindenkinek megfelelő (Tudom, hogy számodra ez fontos ünnep, ezért szeretném, ha találnánk olyan megoldást, amelytől én is jobban érezném magam.

Hirdetés

kidsnews.hu: Ha nem is megoldható valami miatt, hogy az egész húsvéti családi program sorozatot megússzuk, hogyan tudjuk a legkevesebb konfliktussal átvészelni ezeket a helyzeteket? Megmondhatom-e a szülőknek, hogy mivel nincs más megoldás elmegyek, de segítsenek és keressenek megoldást arra, hogy a számomra kellemetlen programokból kimaradjak?

Erika: A válasz egyértelmű igen. A megoldás keresésében azonban aktív szerepet is vállalhatunk. Egy biztos, az ünnep lehetőséget nyújt az egymás felé fordulásra. Használjuk ki és mutassunk őszinte érdeklődést a szüleink, nagyszüleink irányába. Kérjük meg őket, hogy meséljenek arról, hogy hogyan emlékeznek ők az ünnepre, milyen szokásaik voltak, mit szerettek és mit nem, egyáltalán miért fontos számukra az ünnep (ha valóban fontos). Meg fogunk lepődni, hogy vicces és értékes történeteiket hallgatva gyorsan elszalad az idő, miközben rokonaink is közelebb kerülnek hozzánk.

Lehet, hogy az ünnep tradicionális jellege már kiüresedett, de ez nem jelenti azt, hogy végig kell vegetálnunk ezeket a napokat. Alakítsuk ki a saját családi szokásainkat, amelyeket mindannyian élvezni tudunk. Rajtunk áll mit kezdünk ezzel az idővel.

kidsnews.hu: A hosszú ideje lappangó feszültségek, nézeteltérések a családban általában pont a többnapos utazással egybekötött, vendégekkel tűzdelt helyzetekben szoktak bombaként robbanni. Hogyan tudjuk önmagunkban ilyenkor ezt kezelni? Van egy olyan technika, amivel megelőzhető, vagy elodázható ez a helyzet?

Erika: Ha a tapasztalat alapján ezek a bombák berobbannak, ez az ismeret alapot ad arra, hogy már előre gondolkodjunk a megoldáson, amely minden családban más és más, hiszen egyedi és személyes körülményeken alapulnak, így nem lehet adni egy sztenderd megoldást. Azonban beszélgetést kezdeményezni mindenképpen érdemes. Tekintsünk el attól, hogy mi az elképzelésünk, hogy a többiek biztosan elutasítják majd a beszélgetést, mert ezt sosem lehet tudni előre. Lehet másokban is hasonló félelmek vannak, amelyeket a közös gondolkodás fel tud oldani. Ezért merjünk bátran beszélgetést kezdeményezni, annak megfelelően, mint ahogyan már fent is javasoltam. Én-üzenettel kifejezni félelmeinket, majd közös megoldásra invitálni a családot, például:

Én azt látom, hogy az ünnepre való készülődés, mindenki számára feszültséget okoz, sokat veszekszünk ilyenkor, ami engem rossz érzésekkel tölt el és elszomorít, emiatt már előre tartok ezektől a napoktól. Szeretném tudni, hogy mi a ti véleményetek erről, tudnánk erről beszélgetni kicsit? 

Lehet, hogy az ünnep tradicionális jellege már kiüresedett, de ez nem jelenti azt, hogy végig kell vegetálnunk ezeket a napokat

Köszönjük szépen a tanácsokat és ne feledjétek: a viták, és a konfliktusok életünk részei, közös fejlődésünk és a szükséges változások alapkövei, így a családban nem ezeknek a megszüntetésére kellene törekedni, hanem a konszenzuson alapuló megoldásokra.

Gumball csodálatos világa marathon április 26-tól 29-ig 10.15-kor a Cartoon Network-ön!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved