Egészségügyi szükségállapotot hirdettek New Yorkban


kidsnews (127éves) - 3 éve

Egészségügyi szükségállapot kihirdetésével reagált New York városának polgármestere arra a hónapok óta tartó oltásellenes kampányra, amely hamis információkkal és helytelen következtetésekkel sokkolta a helyi lakosságot. A szándékos félreinformálás miatt több ezer gyermek nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, miközben egy kanyarójárvány ütötte fel a fejét a 9 millió lakossal rendelkező metropoliszban.

A kanyarójárvány az eddigi adatok szerint leginkább Brooklyn ortodox zsidók által lakott részén terjed, a betegek 80 százaléka pedig gyerek. Az egészségügyi hatóság a válsághelyzet kihirdetését követően azonnal megkezdte azoknak az embereknek feltérképezését, akik kapcsolatba kerültek a diagnosztizált kanyarós betegekkel, és a városrészben kötelezővé tették a kanyaró, a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltásokat is a lakosságnak. Azok, akik megtagadják a vakcinákat és nem rendelkeznek korábban szerzett védettséggel 1000 dolláros bírságot kapnak – mondta el a New York Times-nak Bill de Blasio a város polgármestere.

A kanyarójárvány megfékezésére már korábban is kísérletet tettek a városvezetésben, de a múlt hónapban bevezetett, az oltatlan gyermekeket nyilvános helyekről kitiltó rendelkezésüket a helyi bíróság jogellenesnek ítélte meg. A most bevezetett egészségügyi szükségállapot nem példa nélküli az amerikai történelemben. 1900-ban San Franciscóban a kínai negyedben alkalmaztak hasonlót, amelyek miatt majdnem zavargások törtek ki.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

nytimes.com

David Mark képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved