Elkészült a történelem első képe egy fekete lyukról!


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Az első képet fekete lyukról az Eseményhorizont Teleszkóp nevű rendszerrel sikerült elkészíteni. A szerkezet képei még nem élesek, várni kell néhány kiegészítőinformációra a Déli-sarkon elhelyezett csillagászati egységből. Egyelőre egy elmosódott, narancssárgás pacagyűrű látszik a leközölt fotókon. A sárgás folt a szökni próbáló fény (a fény próbál megszökni a lyukból, ám annak a határterületét, amit a lyuk gravitációja ír elő nem tudja átlépni, tehát a szökési sebesség nagyobb, mint a fénysebesség), közepén a gyűrűben pedig ott látható a Szűz csillagképben elhelyezkedő Messier 87 nevű óriásgalaxist forgató feketelyuk, mely 55 millió fényévre van a Földtől és 6,5 milliárdszor nehezebb a Napnál.

Ezek óriási, emberi aggyal elképzelhetetlen távolságok, ha megpróbálnánk az 55 millió fényévet átváltani hétköznapi mértékegységekre, akkor 5,2×1020 eredményét kapnánk, tehát 5,2 trilliárd kilométert. A tömege pedig 1,9891 kvintillió szorozva 6,5 milliárddal. Nagyon-nagyon messze van innen, és nagyon-nagyon nehéz.

Az elkészült kép mellett érdekesség még, hogy most mindenki azt találgatja, ha megkapják a hiányzó infókat és összerakják a fényképet a lyukról, az vajon hasonlítani fog-e Einstein relativitáselméletében leírt feketelyukhoz, vagy sem. Szerintem maga a gondolat, hogy most már tagadhatatlanul, tényleg létezik olyan eseményhorizont, olyan anyag – nem is tudom pontosan megnevezni, mi is ez… –, olyan dolog az univerzumban, mely minden anyagot elnyel. Mindent. Ez azt jelenti, hogyha a galaxisokat valóban ilyen lyukak forgatják, akkor a miénk, a Sagittarius A* nevű helyhez (ahol a mérések szerint egy ugyanilyen félelmetesen nagy fekete lyuknak kell lennie) a következő pár milliárd év apró mozgásainak köszönhetően valamilyen oknál fogva közel kerülne a Naprendszerünk, Földünket pár fényév távolságból a másodperc apró töredéke alatt szippantaná be.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

hvg.hu; convertworld.com

2017 Kidsnews | All rights reserved