Tényleg erőszakossá váltak a tinirandik?


kidsnews (127éves) - 3 éve

A felek egyre jobban nyomulnak, a tinirandik pedig egyre erőszakosabbak a fiatal generációban, állítja egy amerikai kutatás. A tengerentúlon a megkérdezett középiskolás lányok közül minden 9., a fiúk közül pedig minden 36. szenvedett el szexuális támadást legalább egy esetben a felmérést megelőző évben.

Vajon itthon mi a helyzet?

Biztos mindenki találkozott már azzal a mondattal, hogy „a fiúk azért húzgálják a kislányok haját, mert ez a szeretet jele.” Ezt speciel én is hallottam az oviban és húztam is akinek kellett, persze csak egy ideig, mert aztán szerencsére valahogy megvilágosodtam. De mi van azokkal, akiket nem terelgetnek féltő gondoskodással? Mi van azokkal a fiatalokkal, akik a megbecsülésről egyre ritkábban verselő popkultúrából és a szexuális érintkezést leginkább szaporodási tevékenységként bemutató pornóipar remekeiből merítik a viselkedésmintákat? Mi van, ha már eleve otthon apu is alázza anyut, vagy éppen a nagyságos asszony „vezényli” sodrófával gyermeke apját és ez az egész amúgy is így tök normális?

Megjelent ráadásul egy újfajta káros tevékenység is, ami szinte mindenkit elér. Ez az online zaklatás. Jönnek a negatív posztok, a becsmérlő kommentek, a kéretlen szöveges üzenetek és akkor még nem is beszéltünk a sikertelen fél által teljesen illegálisan felhasznált, szexuális tartalmú videókról.

Valószínűleg tehát itthon sem sokkal jobb a helyzet, mint a tengerentúlon.

Talán csak annyival más, hogy a beletörődés, a reménytelenség és a sértettet elítélő reakciók miatt sok esetben az erőszak látenciában marad. Abból válik agresszor, akinek megengedik – mondják erre a szakemberek. Lehet benne némi igazság. A tapasztalatok szerint a párkapcsolati erőszak áldozatai, a zaklatást elszenvedők és az egykori házivideókkal, kéretlenül népszerűvé vált felek a legritkább esetben kérnek külső segítséget. Pedig a világon mindenhol, így Magyarországon is megvan a kellő jogszabályi háttér az elszámoltatásra és az ilyen esetek megakadályozására is.

Nem kell semmit sem eltűrni!

Ha tehát úgy érzed: valami súlyosan megváltozott az egykor szép reményekkel kecsegtető párkapcsolatodban, vagy esetleg olyan randiba keveredsz, amelyben nem tudod megvédeni magad, akkor ne habozz segítséget kérni a környezetedtől!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kép: Claudio Scott, fairchild.af.mil

2017 Kidsnews | All rights reserved