Tényleg főzni kellene a kedvenceinknek?


Tigirl (16éves) - 2 éve

Rengeteg vita van kedvenceink élelmezése körül, ki főzni szeret nekik, ki a tápot isteníti, de egyesek a nyers húsok mellett teszik le a voksukat. Ezen cikkünkkel igyekszünk eloszlatni a kételyeket dr. Csernavölgyi Panni segítségével.

kidsnews.hu: Mi az, amire mindenképp szüksége van egy kutyának, macskának, rágcsálónak?

Én nem igazán szoktam konkrétumokat számon tartani, mert ha van valami problémája az állatnak, akkor adunk egy receptúrát, amely segítségével a gazdi el tudja otthon készíteni a tápot kedvencének, amennyiben nem szeretné megvenni az állatorvosi diétás tápot. Ha nincs szükség diétára, akkor a prémium minőségű tápokban meg lehet bízni, mert nagyon szigorú szabályok és felügyelet mellett készülnek, így minden fontos tápanyag bennük van.

Az állatoknak nincs szüksége vitaminpótlásra – főleg tavasz elején?

Ez érdekes dolog, mert az állatoknak nem minden vitamin vitamin. Vannak ugyanis olyan molekulák, amik nekünk vitaminok, de az ő szervezetük magától is elő tudja állítani. Amit viszont nem tud, azt pótolni kell: ilyen például a C-vitamin, amit az összes főemlős és a tengerimalac szervezete sem tud termelni. Előfordulhat, hogy megnövekszik a vitamin igénye egy állatnak, de általában nincs szüksége egy emberi multivitamin-tablettára. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert azzal is árthatunk. Ott van a macska folyamatos májjal etetése: olyan A-vitamin túltengése lesz, hogy csak na. Ez a probléma főleg zsíroldékony vitaminoknál jön elő, szóval vigyázni kell.

Ismerve az állat tápanyagigényeit, mi lenne a legjobb kedvencünknek?

Ekörül tényleg hatalmas viták vannak, és mindig jönnek elő újabb és újabb lehetőségek, találmányok. Én személy szerint táppal etetem a kutyáimat, mert általában nincs időm főzni nekik (ha mégis van, akkor főzök), de egyébként az lenne a legjobb. A táp kényelmi megoldás, de – hangsúlyozom – nem rossz, hiszen egy jó minőségű tápon élő állat nem kevésbé egészséges, mint egy saját koszton tartott. Viszont nagyon meg kell válogatni, milyen tápot adunk oda a kutyának, macskának. A nyers hússal etetés külön tudomány, a főzés úgyszintén, hiszen nem lehet csak konyhamalacnak használni az állatot. Főzésnél fontos, hogy minimum dietetikusnak kell lennie a kaja készítőjének, emellett a változatosság is nagyon lényeges. Oda kell figyelni, mert nem biztos, hogy a maradékokban van elég és mindenféle tápanyag, amire egyébként szüksége lenne. Én egyébként nyitott vagyok mindenféle módszerre, így ha valamire allergiás az állat, akkor a gazdival közösen, az ő élelmezési szokásaihoz igazodva alakítjuk ki a hipoallergén étrendet.

A nyers hússal etetés külön tudomány, a főzés úgyszintén, hiszen nem lehet csak konyhamalacnak használni az állatot.

Miről ismerjük fel a jó minőségű tápot?

Ugyan az ár nem minden, azért általában elég sokat elárul. A probléma az, hogy a kutya-, macskatáp csomagolására nem kötelező ráírni a gyártóknak, hogy miből van a termék, mint az emberi élelmiszereknél, de azt azért ki lehet következtetni, hogy a nagyáruházi “gazdaságos”-okban inkább van vágóhídi melléktermék, mint egy neves, prémium tápban. Ha ráírják, érdemes elolvasni az első néhány összetevőt, mert ezeknek százalékos arányban, csökkenő sorrendben kell rajta lenniük. Ezért ha első helyen szerepel valamilyen gabona, akkor az – kutyák esetében – nem jó (hacsak nem lovat nevelünk a kertben), annak ellenére, hogy most már inkább mindenevőnek tekintjük, hiába a farkas rokona. Tehát nem probléma, hogy eszik gabonát, zöldséget, vagy gyümölcsöt, de a húsra is szüksége van. Főleg tápok terén vannak újítások, például létezik már rovar fehérjés kutyatáp(!) is, ezt általában allergiás kutyusoknak ajánljuk.


Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved