Most megtörtént, vagy sem? – Összeesküvés-elméletek a Holdra szállásról


Tigirl (16éves) - 3 éve

Áprilisi témánk középpontjában az összeesküvés-elméletek állnak, így nagyon is passzol az oly sokat emlegetett téma: a Holdra szállás. Manapság újra elterjedt a sztori, miszerint csak egy hollywoodi stúdióban történt meg a híres kis lépés, ami az emberiségnek ugyebár nagy volt. Volt szerencsém személyesen is vitatkozni erről egy velem egykorú ismerősömmel.

Először is, nézzük, miért hiszi el egy mai ember – főleg egy kamasz –, hogy nem történt meg a Holdra szállás? Három dolgot sorolt fel:

  1. “Nem látszanak a képen a csillagok. Mivel a Holdnak nincs légköre, még jobban kellene látszódnia a csillagoknak.” Erre azt feleltem, hogy a Hold felszíne annyira világos, hogy a csillagok fénye elvész benne, főleg egy ‘69-es technológiának megfelelő felbontású és minőségű képen. Hozzáteszem, a mostani mobiltelefonok között is van olyan, amivel nem tudjuk lefotózni a csillagos eget, még tiszta időben sem.

 

  1. “Ezen a képen (is) a zászló lobog, annak ellenére, hogy nincs légkör. Ezt még lehet is magyarázni, az viszont furcsább, hogy az Apollo 15-nél addig a pillanatig mozdulatlan a zászló, amíg el nem megy mellette valaki. Ez azonban légkör hiányában lehetetlen.”

Ezt egy eredeti felvétel megnézése után kapásból tudtam cáfolni, hiszen a zászló valóban nem lógott le, ami abszolút érthető, ha tudjuk, hogy a Holdnak nem csak légköre, hanem erős gravitációs vonzása sincs. Ezért – ahogy a videóban is látszik – nem ernyedt el a zászló, hanem megmaradt abban az állapotban, ahogy az Apollo 11 legénysége kitűzte. Ha ez nem lenne elég magyarázat, egy rúd volt a zászló tetejébe varrva, így az, hogy nem lóg le, illetve “lobog”, nem a szélgépek miatt van, hanem mert a függesztő rúdon leng, ahogy próbálják beleásni a felszínbe. Az pedig abszolút lehetséges, hogy az Apollo 15 valamely tagja meglökte a zászlót, így az újra lengedezni kezdett.

 

 

  1. “Ezen a képen a szkafanderen egy tárgy látszik, amely pont úgy néz ki mint egy stúdiólámpa.” Szerintem egyáltalán nem olyan, ez valószínűleg az űrhajós kezében lévő fényképező tükörképe.

Kíváncsi voltam, milyen “észrevételeket” tettek szkeptikus embertársaink, így végigszenvedtem egy 20 perces Youtube videót, hogy Nektek már ne kelljen. Mindenfélét összehordott a készítő, lássunk néhány példát:

A NASA egyszer indított egy LOLA nevű projektet, melyben festőművészeket kértek fel, hogy készítsék el a Hold pontos mását 4 óriási maketten. A vlogger szerint azért volt fontos élethűre festeni a maketteket, hogy valóban ezzel szimulálják a holdraszállást a világsajtónak is. Egy probléma van ezzel a feltételezéssel: ha sosem jártak a Holdon, mi alapján tudják élethűre festeni a maketteket? Mivel fotózták le milliméter pontossággal a felszínt, ha nem saját kézzel?

A “leleplező videóban” szerepel egy másik videó, amiben elstartol az Apollo 17. A vlogger valószínűleg nem nézett utána alaposan a témának, mert feltette a kérdést: “Ha éjszaka van a képen, hol vannak a csillagok, és miért van megvilágítva az űrhajó? Ez éjszaka lehetetlen, tehát nappal van, de akkor miért nem kék az ég?”…

A kedves videósnak az is problémát okozott, hogy túlságosan könnyedén ugranak fel az űrhajósok, szerinte felhúzták őket egy dróttal. Nos, mint az köztudott, erős gravitáció hiányában bizony elég könnyedén lehet ugrálni magasra is.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

photo by NASA

2017 Kidsnews | All rights reserved