A NASA és az ESA egy újabb lélegzetelállító képpel lepte meg a nagyérdeműt


kidsnews (127éves) - 2 éve

A mára legendás Hubble-űrteleszkóp indításának (1990. április 24.) 29. évfordulójára a NASA és az ESA egy újabb lélegzetelállító képpel lepte meg a nagyérdeműt.

A felvétel a déli féltekéről megfigyelhető Déli Rák-ködöt ábrázolja, amely 7000 fényévre van a Földtől, a Kentaur csillagkép irányában található. A köd alakja elsőre egy homokórára emlékeztet, amelyet egy kettőscsillag-rendszer alakított ki. A kettős egyike egy kiégett fehér törpe, míg a másik tagja egy vörös óriás, amelynek külső rétegei épp ledobódnak a csillagról. A fehér törpe gravitációs hatása miatt a vörös óriásról távozó anyag befogódik a kettős köré, kialakítva a jellegzetes homokóra alakot. A rák „lábai” ott keletkeznek, ahol a kiáramló csillaganyag összeütközik a csillagközi gázzal és porral, és az ütközés következtében gerjesztődik az anyag.

A Déli Rák-köd a Hubble felvételén. (Kép: NASA / ESA / STScI)

A vörös óriás anyagkiáramlása feltehetően rövid életű, a külső szerkezete is csak néhány ezer éves. A vörös óriás végül ugyanolyan sorsra jut majd, mint a társa: összeomlik és belőle is egy fehér törpe lesz. A két lassan kihűlő maradvány továbbra is meg fogja világítani a vörös óriás levetett külső rétegeit, amelyet planetáris ködként csodálhatnak majd utódaink.

A Déli Rák-köd fő összetevőit és szerkezetét magyarázó ábra. (Kép: NASA / ESA / A. Feild / STScI)

A Hubble-űrteleszkóp „kora ellenére” kitűnő állapotnak örvend, hivatalosan 2020-ig biztosan üzemelni fog.

Szegedi-Elek Elza, urvilag.huForrás:

urvilag.hu MK

2017 Kidsnews | All rights reserved