Ne légy felelőtlen, beszéljünk az esemény utáni tablettáról!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A fogamzásgátlás igénye szinte egyidős az emberiséggel, de még napjainkban is nők milliói használnak úgy fogamzásgátló szereket, hogy nincsenek tisztában a tabletták kockázataival, az előnyeivel és a veszélyeivel sem, így preventív jelleggel, egyfajta esemény utáni tablettaként szedik a legkülönbözőbb készítményeket.

Az első, amit nagyon fontos tudni, hogy bármilyen mértékben is ragad el a szenvedély, az esemény utáni tabletta nem véd meg a nemi úton terjedő betegségétől, és jóval nagyobb adagban tartalmaz sárgatesthormont, mint a naponta szedhető preventív fogamzásgátlók.  A sürgősségi fogamzásgátló tabletta méhnyálkahártya leválást idézhet elő, mivel a beágyazódás, illetve az ovuláció folyamatába avatkozik be.

Ne tekintsd a sürgősségi fogamzásgátlókat rendszeresen alkalmazható megoldásnak!

Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátlók vénykötelesek, és csak 16 év felett írhatók fel, így kiemelten fontos, hogy a beszedést megelőzően egy nőgyógyászati vizsgálat is történjen, mivel a gyógyszer szedőjének tudnia kell(ene), hogy bevétele nem okoz-e nála egyéb egészségügyi problémát. Persze megtörténhet -reméljük nem túl gyakran- hogy tudatos kamaszként gondoskodtál óvszerről, de az elszakadt, vagy egy tartós és monogám kapcsolatban élve szeded a fogamzásgátlót, de mégis elfelejtetted bevenni a napi adagot.

Ilyen esetekben mit tegyünk, hova fordulhatunk?

A sürgősségi fogamzásgátlás esetében a nevéből is látszik, hogy mindenképpen javasolt a mihamarabbi megjelenés a lakhelyünk szerint illetékes nőgyógyászati klinikán. Persze ez nem jelenti azt, hogy az aktust követően, az éjszaka közepén sürgősségire kell szaladni, de másnap reggel az első célpontok közé érdemes beszúrni mindenképpen.

Ha nem tudod hova kellene fordulnod, az ingyenesen letölthető szexuális edukációs applikációban, a Loveinfo-ban térképes nézetben találod meg a hozzád legközelebb eső és nyitva tartó nőgyógyászati szakintézményt.

Ne feledd tehát: az esemény utáni fogamzásgátló valóban hatásos, ám nem felcserélhető a mindennapi használatra kitalált gyógyszerekkel, nem is beszélve a nemi betegségek ellen is védő óvszerekről!

Ha esetleg anyagi gondokkal küzdesz és ezért nem gondoskodtál védekezésről, akkor a kesleltetes.hu társadalmi felelősségvállalási programjától ingyenesen rendelhetsz egy teljes diszkrációval kiszállított, ingyenes óvszercsomagot.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

benu.hu; napidoktor.hu; .webbeteg.hu; medicalnewstoday.com;

Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

Gabriela Sanda képe a Pixabay -en.

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved