Szemétmentes élet kezdőknek – Vásárolj ökosabban!


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Egyre többször szembesülsz a ténnyel, hogy a rengeteg szemetünktől egyre szorultabb helyzetbe kerül a Földünk és élővilága? Érdekel is a téma és tennél Te is a szemeted mennyiségének csökkentésével a jövőnkért csak nem tudsz hogyan hozzáfogni? Íme pár hasznos tipp, ha most fogsz bele a saját szemeted csökkentésébe.

Menjünk végig egy napon, és nézzük meg mik azok a használati után szemétbe kerülő gyors lebomlásra nem képes tárgyak, amiket mellőzni tudsz vagy le tudod cserélni ökotudatosabb anyagból készültre.

Műanyag fogkefe – lehet kapni a illatszer boltokban 800.- Ft körüli összegért bambuszfogkefét, amit ha elhasználódott, komposztálni tudsz!

Műanyag tubusos fogkrém – bármilyen furcsa, a fogkrém is sajnos tartalmaz olyan anyagokat, amik nem bomlanak le, de erre is van alternatíva. Az üveges fogpor nem csak az elmosható és újrahasználható üvegtartója, hanem az összetevői miatt is környezettudatosabb a műanyag tubusos fogkrémnél. Üvegben lehet nem mindenhol fogod megtalálni, de fogport mindenképp árulnak minden kisebb-nagyobb drogériában.

Folyékony szappan – ezt kétféleképpen tudod okosabban megoldani: vagy tömbszappant használsz, vagy minden alkalommal újratöltöd a kiürült folyékony szappan műanyag tartóját, ahelyett hogy a kukába dobnád és újat vásárolnál. Ez persze körülményesebb, hiszen honnan szerzel magában folyékony szappant? Biztos vannak erre is megoldások, tuti lehet házilag szappant kevergetni, de a klasszikus tömbszappan hatékonyabbnak és könnyebben kivitelezhetőnek tűnik.

Műanyag flakonos sampon – ezt is tudod helyettesíteni hajszappannal amit úgyszintén a drogériákban tudsz könnyen és viszonylag olcsón beszerezni.

Betét/tampon – ezeket szintén a kukába dobjuk, hiszem egyszerhasználatosak, pedig van megoldás ezeknek a helyettesítésére is. Bolti sima betét helyett lehet kapni moshatós betéteket, amik finom tapintású, mégis masszív, sokrétegű anyagból vannak varrva, egy patenttal vagy tépőzárral tudod alul összekapcsolni. A tamponnak a környezettudatosabb verziója az intimkehely.

Papírszalvéta, perforált konyhai papír – ha lehet, helyette használj textil konyharuhát!

Szendvics csomagolására használt folpak/ezüstfólia/szalvéta/nejlonzacskó – ezeket mind azért használjuk ha szendvicset csomagolunk, mert gyors, a célnak pont megfelelő és nem kell rá vigyázni, miután megetted a bele tett kajádat. Ellenben egy műanyag dobozt be tudsz szerezni kb. 1000.- Ft-ért bármilyen random kínaiban vagy supermarketben. Sokáig lehet használni, tartós, a hátránya hogy el kell mosogatni esténként, hogy ne poshadjon bele a kajamaradék. A szendvicsed egybentartására – hogy a dobozban ne csússzon szét – bármilyen textíliát használhatsz, konyharuhát, egy kéttenyérnyi, leszegett textildarabot stb.

Szívószál – a szívószál egy luxuscikk, nélküle igazán lehet élni, ezt mellőzheted is, vagy ha nagyon szükséged van rá, lehet venni ebből is bambuszszívószálat.

Műanyagflaska – szerezz be egy jobb minőségű, vastagabb műanyagból vagy üvegből készült kulacsot, amit nem csak egyszer használsz, és ahelyett hogy kétnaponta egy újabb félliteres ásványvizet vennél a boltban, inkább a kulacsodat használd! A Dechatlonban pl. nagyon jó és tartós kulacsokat lelet kapni nem nagy összegért.

Utolsó pontnak pedig hoznám az általános figyelmet, amit szentelhetsz minden bevásárlásnál arra, hogy egy műanyag csomagolásban és egy papírcsomagolásban is megtalálható termék esetében válaszd a papírcsomagolásút, nejlonzacskó vásárlása helyett vigyél magaddal vászontáskát (kis helyen elfér!!), ha valami megtalálható felesleges csomagolással – gondolok itt a gyümölcsökre és zöldségekre, amiket gyakran plusz műanyaghálóba raknak, vagy a duplán csomagolt kenyerekre, sajtokra és húsokra – és kevesebb csomagolással vagy csomagolásmentesen, válaszd az utóbbit!

Utószónak még megemlíteném, hogy vannak csomagolásmentes boltok városszerte, ahol a legtöbb dolgot be lehet szerezni csomagolásmentesen (adagolók vannak, vinned kell magaddal üvegeket meg további tárolókat, amikben hazaviszed), illetve majd hozom a listáját a folytatásnak, hogy mik azok a dolgok, amik ezeken kívül még megoldhatók szemétmentesen!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Bruno Glätsch képe a Pixabay -en. 

Vlad Vasnetsov képe a Pixabay -en. 

Momentmal képe a Pixabay -en. 

Alexas_Fotos képe a Pixabay -en. 

2017 Kidsnews | All rights reserved