Ha beleszerettél a tanárodba…


Safagi (20éves) - 2 éve

Szinte minden iskola falai rejtenek titkokat. Van olyan, ami teljesen tabunak számít, ilyen a tanár-diák szerelmi viszony témája is. Ez a helyzet mindegyik fél számára kínos lehet, és komoly szankciókat vonhat maga után. De mit tudsz tenni, ha szíved választottja az, aki krétával a kezében a jegyeket osztogatja?

A mai világ egyre nyíltabb, képes komolyabbnál komolyabb problémákat kimondani, azokat megvitatni. Hiába nem új keletű a tanár és tanulója közti kapcsolatot mégis inkább a szőnyeg alá söpörjük.

A társadalom nagy része erkölcsileg helytelennek véli, főleg a középiskola alatt kialakult ilyenféle kapcsolatokat.

Az egyetemek berkein belül elfogadottabb ez a szituáció, de nem nézik helyeslőn. Ez főleg a korkülönbség miatt van. A felsőoktatásban már a nagykorúságot átlépve nem okoz nagyobb gondot, hogy kivel gabalyodik össze az ember. Ugyanakkor a legtöbb ilyen történetben a diák kiskorú és a pedagógus jóval idősebb nála.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy mit tilt a törvény és mit nem. A beleegyezési korhatár világszerte szinte mindenhol, így Magyarországon is a 14. betöltött évet foglalja magába. Magyarul, ha elmúltál 14 éves, akkor nem büntetendő cselekmény a szexuális kapcsolat létesítése akár 18 éven felettivel. Így végül is a tanár-diák kapcsolatot sem tiltja a törvény, DE ettől függetlenül etikátlan és helytelen.

képünk illusztráció

A miértje egy kis utánagondolás után logikus. Az iskolában hierarchia szerint élünk és működünk, akár tetszik akár nem. A tanárod a felettesed, és így egy úgynevezett alá-fölé rendeltségi viszony áll fent. Ő ad neked jegyeket, ő oktat és tanít nap, mint nap. Ő a felnőtt, így ha te ki is mutatod az érzelmeidet, akkor neki tudnia kell kezelni a helyzetet. Ezt a legjobb esetben nem téged megalázva teszi meg, de ez már magában egy annyira lehetetlen helyzet, amin nehéz normálisan túllépni. Az igazat megvallva a legjobb nem kimutatni, vagy éppen szerelmet vallani neki, mert a végén kínos szituációba kevered magad. Emellett a társaid rosszindulatú megjegyzéseinek és szemrehányó tekintetének lehetsz áldozata. A szituáció legkellemetlenebb lehetősége pedig a szeretett tanárodra várhat, ha lábra kél a pletyka miszerint van valami köztetek. Ez a helyzet az állását is veszélyezteti.

Az viszont tény, hogy senki nem foglalhatja törvénybe, hogy ki szívünk választottja. Tökéletes példa erre, a francia köztársasági elnök, Macron és felesége, Brigitte kapcsolata. Felesége a tanára volt, aki akkor még az előző házasságában élt, 3 gyereket nevelve. A 16 éves fiú és a nála 24 évvel idősebb nő közt szerelem szövődött, és bár ezt végül 13 évvel később tudták véglegesen beteljesíteni, ma boldogabbak, mint valaha. Nem ők az egyetlen kivétel, akik szinte mesebeli történetet tudhatnak magukénak. Biztosan ti is hallottatok már olyan iskola alatt fonódó viszonyról, ami házassággal és hepienddel végződött.

Azonban el kell fogadni azt, hogy amíg nem fejezed be az iskolát, nem vallhatsz színt a korábban említett okok miatt. A jó hír viszont, hogy segíthet rajtad több dolog is. A legjobb barátnő/barát vállán kisírhatod bánatod, és ezáltal könnyebb lesz a lelked, de ha a szüleiddel vagy más felnőttel ki tudod beszélni ezt a dolgot, az is segíthet. Ha nincs ilyen személy a környezetedben, akár anoním módon is keresheted ezt az alapítványt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

kiemelt képünk illusztráció!

 

2017 Kidsnews | All rights reserved