Valójában 3400 éves a bikini


kidsnews (127éves) - 2 éve

Legtöbben úgy tudjuk, hogy a két részből álló, minimális anyagfelhasználással elkészített női fürdőruhát, vagyis a bikinit egy Louis Reard nevű mérnöknek köszönhetjük, aki a nagy botrányt kavart ruhadarabot 1946. július 5-én mutatta be először a közönségnek. A bikini a nevét a Marshall szigeteknél lévő, az Egyesült Államok nukleáris kísérleteinek helyszínéül szolgáló Bikini-atollról kapta, mivel Reard úgy gondolta, hogy a világ legkisebb fürdőruháit viselő nők legalább olyan hatást fognak kiváltani a férfiakból, mint egy atomrobbanás.  

Bár közel 15 évbe telt mire az amerikaiak megbarátkoztak vele, és a bikini hatalmas karriert futott be. A tervező azonban semmi újat nem hozott a nap alá, mivel a bikinihez hasonló ruhadarabot már az antik görög városokban is hordták a sportoló és fürdőző lányok. Időszámításunk előtt 1400-ban, vázákon és festményeken emlékeztek meg a görögök a bikinire meglehetősen hasonlító ruhadarabokban lévő női atlétákról, de ma már azt is tudjuk, hogy ez a divat később elterjedt a Római birodalom területén is.

Az ezt követő középkorból már nem sok információval rendelkezünk a fürdőzés és a korhoz tartozó ruhadarabokról, az antik bikini pedig lassan a feledés homályába veszett. Bár 1387-ből van írásos emlékünk, ami valamilyen pántos fürdőző köntöst említ, a díszes tetűvakarók, a mindent elnyomó parfümök leírása, illetve a korabeli orvosi feljegyzések alapján gyanú ébred az emberben, hogy a sötétnek is nevezett középkorban nem volt olyan igény a fürdőzésre, mint korábban.

Szerencsére a XVIII. században ismét népszerű lett a strandolás és a fürdőzés, bár ebben az időszakban sem a lengeségéről voltak híresek, mivel a strandra való ruházati termékek leginkább az utcai viselet könnyitett változatát jelentették. A bokáig érő, kartonból és vászonból készült fürdőruhák a mai szemmel nézve elképesztő mennyiségű fodrot tartalmaztak, amit súlyokkal kellett nehezíteni, hogy ne emelkedjenek fel a vízben. Nem meglepő, hogy ebben az időszakban a hölgyek inkább sétálgattak a vízparton.

A szabadon látható testrészek a női egyenjogúsággal egyidejűleg jelentek meg ismét a strandokon, de erre egészen a XX. századig kellett várni. Ebben az időszakban az úszás versenysport lett, és a kor modern hölgyei is a rajthoz állhattak. Ez persze magában hordozta az igényt, hogy ők maguk is olyan szabadon mozoghassanak a vízben, mint férfitársaik, így hamarosan megjelent a karokat és a combokat is szabadon hagyó pamut fürdőruha.

A 1940-es években jelent meg a latex anyag és ezzel egyidejűleg a kettévágott női fürdőruha, vagyis a bikini elődje, hogy aztán némi módosítással a huszadik század közepére ledöntse a női testet övező tabukat a nyugati társadalmakban és megjelenhessen a ma is ismert bikini.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved