A NASA 2022-ben elkezdi tesztelni a bolygóvédelmi technológiát


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az ember már jó ideje megteremtette a technikai lehetőségét, hogy monitorozza a Föld felé tartó és a bolygóra veszélyes objektumok mozgását, de a potenciálisan veszélyes aszteroidák eltérítésére eddig mindössze a filmvásznon születtek megoldások.

A NASA azonban a napokban bejelentette, hogy 2022-ben elkezdi tesztelni az első bolygóvédelmi technológiát a Didymos nevű, bináris, a Földre teljesen veszélytelen aszteroidarendszer holdján. A DART, vagyis a Kettős Aszteroida Átirányítási Teszt lényege, hogy kiderüljön tényleg be tudunk-e avatkozni hatásosan a kisbolygók pályájába.

A részletes vizsgálatok 2020 végétől kezdődnek. A kísérlet első fázisa a 11 millió kilométerre lévő aszteroida megfigyeléséről szól, majd, ha a kellő mennyiségű adat kielemzésre került -valamikor 2022. szeptemberében- egyszerűen nekivezetnek egy speciális műholdat a 150 méter átmérőjű Didymos B-nek. A DART alapvetően a mozgási energiára épít, így az eredményeket erősen befolyásolja majd a kisbolygó felszínének összetétele.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nasa.gov

2017 Kidsnews | All rights reserved