Adaline varázslatos élete egy kicsit másképp..


Csata Emma (16éves) - 2 éve

A film, ami az alábbi cikk megírására ösztönzött az az Adaline varázslatos élete. A közel 30 éves Adaline elképzelhetetlenül, de túlél egy autóbalesetet. Felgyógyulását követően, felfoghatatlan jelenségként nem öregszik tovább. Titkolja a csodát, de közben retteg és küzd, nehogy valaki leleplezze közel nyolc évtizedig sikerül is neki, de ekkor találkozik Ellis Jonesszal, akinek igazán szenvedélyes alkat. Egy hétvége után a 107 éves főhősnő úgy dönt, hogy megváltoztatja az életét. A rövid summázástól függetlenül nem a filmet szeretném górcső alá venni – inkább a tartalmát – ami számomra igazán érdekes és azt hiszem másoknak is tanulságos lehet.

Halál. Komor és mindannyiunkat elszomorító gondolat. Elmúlás, végtelen vadászmezők, mennyország, pokol. Ezen gondolatok miatt az emberek rég óta kutatják a végleges elmúlás ellenszerét. De ahogy a Gilgames eposzban is olvashatjuk, bele kell törődni az emberi lét körforgásába és abba, hogy nem vagyunk állandóak, pont mint a lélegzet. Levegő be… majd ki és mintha egy pillanat alatt semmivé válna céltalanul és haszontalanul szűnik meg létezni. De ha azt nézzük , hogy minden egyes apró lélegzet életben tart minket talán nem is tűnik annyira lényegtelennek.

Ha viszont abból a szempontból vizsgáljuk a „jelenséget”, hogy maradandót szeretnénk alkotni egészen más a helyzet. Ha talán nem vagyunk híres emberek, sztárok, politikusok, vagy nemzeti hősök úgy érezhetjük, hogy nekünk mennyivel nehezebb dolgunk van. De ahogy egyszer hallottam: „ahogy olvassák az írásaimat az olyan mint egy pillanatnyi halhatatlanság”. Azt hiszem ebben nagy igazság van megfogalmazva. Mert minden szó, amit olvasás módján az ember a magáévá tesz az a részévé válik. Úgy gondolom a kapcsolatok is ilyenek: mert azzal, hogy valakit szeretünk, vagy csak jót teszünk vele a tettünk által is a részévé válunk a másiknak.

Hogy ez mind hogy kapcsolódik a filmhez? A halhatatlanság metaforáján keresztül. Mert ha van egy életünk, amiben élvezhetjük a halhatatlanság lehetőségét, de egy olyan életet élünk, amiben semmi igazán emlékezetes sincs, akkor mindegy meddig élünk. Hiszen, ha az ember nem volt szomorú, nem tudja igazán milyen lehet boldognak lenni… ha pedig nem kéne meghaljunk valószínűleg nem törekednénk arra, hogy olyan életet éljünk melyben maradandót alkothatunk. Ez erősíti meg az alábbi részlet a Fűrész című filmből:

Mi a halál ellenszere? A válasz a halhatatlanság: ha hagysz valamit magad után, ha az életedből lesz mire emlékezni, akkor halhatatlan leszel.

Fűrész c. film

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved