Bullying – vajon a szüleinket is zaklatták az iskolában?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Sokszor szembesültem azzal mostanában, hogy a fiatalságot bírálva többen is osztják azt vélekedést, miszerint az elmúlt időszakban egyre erőszakosabbak lettek a tizenévesek. Félreértés ne essék mélységesen elítélem az iskolai bántalmazásokat, a tanárokat megszégyenítő megnyilvánulásokat és a kiszolgáltatott emberek vegzálását is, de nem hinném, hogy negatív irányban változott a világ ebben a tekintetben az elmúlt egy-két évtizedben.

Talán csak annyi lett más, hogy a technikai fejlődés miatt gyakorlatilag minden egyes esetről tudomást szerzünk. Ma már egy komplett közvetítőkocsi van a zsebekben, így amikor a suliban elcsattan egy pofon, a szenzációhajhász tudósítás pillanatok alatt megjelenik a híradóban, az interneten és a közösségi médiában is. Aztán persze többen felkiáltanak: „Bezzeg az én időmben semmi ilyen nem történhetett meg!”

Pedig nagyon úgy néz ki: bizony megtörténhetett, és sokszor meg is történt!

A Pál utcai fiúk tragikus végű csatájáig most nem mennék vissza, de mindenképpen megér egy kis utánaolvasást, vagy egy hosszabb családi beszélgetést, hogy megtudjuk milyenek is voltak az idősebb generációk által megélt mindennapok. Mert hát „bezzegelés” ide vagy oda nagyon úgy tűnik, hogy az iskolai szünetek és délutánok korábban sem voltak mentesek az erőszaktól.

Fiatalok Budapesten (1982) Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

Jogásznyelven szólva: testi sértések, zaklatások, rablások és garázdaságok fűszerezhették őket, amelyeket azonban sokszor nem is vettek olyan komolyan, mint manapság. A rendszerváltást megelőzően ráadásul a bűnüldöző szervek leginkább a politikai zavarkeltés felderítésére voltak ráállva, így még az is simán előfordulhatott, hogy mindössze egy igazgatói intőt érő „kiemelt diákcsínyként” tekintettek a ma már akár tiltakozó megmozdulásokat is generáló eseményekre.

A kellő társadalmi reakciók hiányában az einstandolt játékok, uzsonnák lassan a feledés homályába merültek, és nem csoda, hogy az sem verte ki a biztosítékot, ha a játszótérről egy másik zenei stílust kedvelő diákcsoport, két füles kíséretében küldte el az átállni nem akaró kiskamaszokat melegebb éghajlatra.

Bár az 1970-es években már számos nemzetközi kutatás foglalkozott a diákság tömegeit érintő világméretű problémával, Magyarországon a fiatalok közötti erőszakra csak a ’80-as évek közepétől terelődött rá igazán a figyelem. Az egyre gyengülő diktatúrában megjelenő punk szubkultúra, majd a belőlük kiváló, kiemelten erőszakos skinhead mozgalom miatt a 90-es évek elejére már annyira eldurvult a helyzet, hogy komplett iskolák grasszáltak acélbetétes lábbelikben. A különböző ideológiák közötti ellentét pedig futószalagon gyártotta a súlyos sérüléseket elszenvedett fiatalokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A felhasznált képek illusztrációk! Fotózta: Urbán Tamás/fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved