Egy író élete – Interjú Petőcz Andrással


Csata Emma (16éves) - 2 éve

Petőcz András kortárs költő/író műveivel már régebben találkoztam, versei és munkássága inspirációt adott nekem is arra, hogy elkezdjem a költői lét csodáit megtapasztalni és most alkalmam adódott, hogy megkérdezzem őt néhány olyan dologról melyek foglalkoztattak. Íme a kérdések és a válaszok:

Kidsnews.hu Emma:  Mikor fogalmazódott meg önben hogy irodalommal szeretne foglalkozni? Volt ennek esetleg valami előzménye? 

András: Először ötéves koromban mondtam ki, hogy költő leszek. Édesanyámnak mondtam, nagyon határozottan. Emlékszem, meglepődött ezen, aztán legyintett, nem igazán vette komolyan a kijelentésemet. Ma is előttem van a szituáció: egyedül játszom a nappaliban, bejön anyám és én minden előzmény nélkül azt mondom, „Anya, költő leszek”.

Igazából igen sok előzménye volt ennek. Kisgyerekkorban sok verset olvastak nekem, Petőfi János vitéz című elbeszélő költeményét többször is felolvasták, nagyon szerettem. Úgy éreztem, hogy költőnek lenni kiváltság, ez inspirált kiskoromban.

Miért tudja ajánlani az ifjúságnak az irodalmi műveket? Esetleg van e ön szerint olyan mű, amit mindenki számára fontos elolvasni, vagy ez ember függő?

Az irodalom az maga az élet. Aki nem olvas, nem ismeri meg az irodalmi alkotásokat, az nem tud semmit a világról maga körül. Az olvasás, a szöveggel való foglalkozás természetes emberi szükséglet. Mindent megtudunk az irodalmi alkotásokból, hogyan is él a másik ember, miket gondol, mik történnek vele. Minden benne van az irodalomban, ami emberi, hétköznapok, szerelem, szexualitás, irigység, harag, gyűlölet, szeretet. Minden.

Az olvasás napjainkban egy kissé háttérbe szorult. Ön szerint mi az amiért érdemes olvasni? Milyen pluszt tud hozzá adni az életünkhöz, esetleg a személyiségünkhöz? 

Nagy tévedés, tipikusan ismerethiányból fakadó tévedés. Az olvasás soha nem volt ennyire elterjedt és népszerű, mint napjainkban. Mindenki mindig olvas. Az üzeneteket, a Facebookot, az internetet és a könyveket is. Nemzetközi adatok szerint – és ezek hivatalos adatok – soha nem fogyott a nagyvilágban annyi könyv, mint éppen napjainkban. Ilyen szempontból érdemes megnézni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének hivatalos adatait a neten – elképesztően sokan vesznek napjainkban könyvet. A verskötetek, valamint a vers is soha nem volt ennyire népszerű. Mindenki verset ír, és publikál. A net tele van versekkel.

Ki a kedvenc írója költője? Esetleg kedvenc mű?  Amit nekünk is érdemes lenne elolvasni?

Olvassák a klasszikusokat. Balassi Bálintot például. Elképesztően modern költő. Vagy Juhász Gyulát. Olvassák Jerome David Salinger kisregényeit. Nagyon fogják szeretni. Van olyan fiatal ismerősöm, 17 éves, aki kívülről tudja Nabokov Lolita című regényét. Olvassák el Semprun Nagy utazás című regényét, vagy Kertész Imre Sorstalanság című regényét. És olvassák József Attila verseit.

Ha lehetne, bármin változtatna az életében? Esetleg választana másik pályát? 

Másik pályát biztosan nem választanék. Írónak, költőnek lenni nagyon jó dolog. Mindenkinek ajánlom. Fantasztikus érzés a munkánkat nyomtatásban látni. Egy mákszemnyi halhatatlanságot megélni. Nagyon jó. Bizonyos dolgokat másképpen csinálnék az életemben. Igen. De néha nagyon örülök annak, hogy az, amit ötévesen elhatároztam, sikerült.

Mit üzen az ifjúságnak?

Azt üzenem, hogy ne adják fel soha. Akarjanak. Küzdjenek. „Ha valaki sas nem akar lenni, abból veréb se lesz.” Legyenek céljaik. Ez a legfontosabb. Pozitív célokat tűzzenek ki maguk elé. És küzdjenek a céljaikért. Madách szavai jussanak mindig eszükbe, Ádám mondja Lucifernek:

„A célt, tudom, még százszor el nem érem.
Mit sem tesz. A cél voltaképp mi is?
A cél, megszűnte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga.”

Tehát a küzdés – ez adja az emberi élet értelmét. A küzdés maga.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Gál_Csaba_fotója

2017 Kidsnews | All rights reserved