Nézzünk a FFF jelenség mögé- klímatüntetés diákszemmel


Gréti (16éves) - 2 éve

A Fridays for Future mára már egy világszerte elterjedt mozgalom, amely keretében a diákok péntekenként iskola helyett a klíma védelméért tüntetnek. Az alapötlet a 16 éves, svéd Greta Thunberg-től származik, aki a

Ha nincs jövőnk miért tanuljunk?!”

mondattal indította útjára a mozgalmat. Példáját világszerte követik és mint láthattuk Magyarországon is igencsak megszaporodott a szimpatizánsok száma, mivel a legutóbbi, azaz a második klímasztrájkon sokszorosa volt a résztvevők száma a korábbinak. Meg kell mondjam én magam is sokat olvastam a témáról, és úgy gondoltam itt az ideje nekem is részt vennem ebben a mozgalomban!

Klímaváltozás, üvegházhatás, olvadó jégsapkák, szennyezett óceánok. Szerintem ezek a szavak mindenkinek ismerősen csengenek. Úgy tűnik, hogy az állapot, ami a bolygón uralkodik egyre rosszabb!

Mit tudunk tenni ellene!? Mit tudunk tenni mi diákok, hogy a Föld a jövőben is élhető legyen!?

Persze amit csak lehet megteszünk. Szelektíven gyűjtünk, nylon helyett vászon szatyrot használunk, de egy idő után a szélmalomharcba beleőrül az ember! Sokszor érzem azt, hogy hiába igyekszem tudatosan élni, lemondani egyre több mindenről, mert ha felmegyek az internetre, kinyitok egy újságot, vagy csak angol házit készítek, mindenhol a klímaváltozás veszélyéről, és következményeiről írnak! Nagyon bele lehet fáradni, hogy jó irányba semmi nem változik és minden kilátástalan!

Tehetetlenek érezzük magunkat, mert egy olyan világba születtünk, ahol nagyon úgy fest, hogy nincs jövőnk!

Az ember úgy van beprogramozva, hogy tervez. „Ez jó lesz, mert a jövőben majd…” De mi lesz, ha nem lesz „jövőben”? Arra kérlek, hagyd abba a cikk olvasását pár percre! Nézz ki az ablakodon és csak gondolj bele: Az a táj, amit látsz, lehet hamarosan megváltozik! Pár évtizeden belül kiszáradhat, nem lesznek ott a most megfigyelt fák, bokrok és virágok! Talán a gyerekeidet már nem tudod majd kiengedni a kertbe játszani, mert a napsütés és a meleg elviselhetetlen lesz.

Sokáig nem értettem mire jók a tüntetések, mindez csak mostanra nyert értelmet számomra.

Amikor pénteken kimentem néhány osztálytársammal együtt a demonstrációra, újra erőre kaptam. Láttam azt a rengeteg embert, akik pontosan ugyanazzal küzdenek, mint én. Ahogy az utcákon vonultunk, kiabáltunk, rájöttem, hogy nem hiába mosom ki – a lehető legkevesebb vízzel – a kefires dobozokat, mert nem egyedül teszem! Egy idő után az ember elveszti a reményt és elkezdi alábecsülni saját igyekvő tevékenységét egy jobb világért. Talán erre is jók a tüntetések, engem inspirálnak.

Amellett persze, hogy eljárunk a tüntetésekre, van mit változtatnunk az életvitelünkön nekünk, diákoknak is! Mert egy dolog az, hogy kijárunk tiltakozni, de oda kell figyelnünk a hétköznapi tevékenységünk hatásaira is! Hogyan?

  • Utazás az iskolába:

Válts tömegközlekedésre! Nézd meg a menetrendet, mikor és hogyan tudsz reggelente utazni! Lehet, hogy tovább tart, vagy korábban kell kelni, de amellett, hogy a környezetednek is jót teszel, egy kicsit el is tudsz szakadni a szüleidtől, így egy kis önállóságot tudsz tanulni! Hidd el jó érzéssel tud eltölteni, hogy már nem kell a szüleidhez igazodnod a reggeli készülődésben!

Ha ez nem megoldható valamiért és a szüleid visznek, alkalmazzátok a telekocsis módszert! Beszélj össze legalább egy hozzád közel lakó osztálytársaddal, barátoddal, hogy egyik reggel egyik, máskor a másik szülő visz titeket egy kocsival. Így máris egy autóval kevesebb lesz az utakon aznap reggel. A legjobb az lenne, ha biciklivel vagy gyalog tudnál bejutni, mivel így legalább mozognál egy kicsit a levegőn, ami felfrissítene és kihathatna az aznapi koncentrációdra is. Azt tudtad, hogy tudományosan alátámasztották már, hogy az a tanuló, aki gyalog, vagy biciklivel érkezik iskolába, jobban tud koncentrálni, és teljesíteni aznap? Ezt a hatást még négy órával később is érzékelni lehet, így aztán végképp megéri!

  • Iskolai büfé:

Kerüld a műanyag poharak, tányérok és evőeszközök használatát! Az eldobható pohár helyett használj otthonról hozott kulacsot vagy bögrét, a tányér helyett pedig sokszor a szalvéta is megteszi. Ha van az iskoládban DÖK (Diákönkormányzat) jelezd nekik, hogy indítványozzák a fa evőeszköz, papírtányér, papírpohár kombó bevezetését, vagy érveljenek a csomagolásmentes értékesítés mellett. A szelektív gyűjtés miatt kiemelten fontos a műanyagpalackos üdítőket kérdése is. Vajon az megoldható lenne, hogy magad mérhesd ki a saját kulacsodba vagy bögrédbe az üdítőt?


Fontos, hogy ne pazaroljunk fölöslegesen! Ha már nem kell a lámpa, kapcsoljuk le az osztálytermekben, illetve a WC-ben. Apropó mosdó! Sokszor van, hogy folyik a csap vagy a WC- tartály, ezzel is fölöslegesen pazarolva a vizet! Ilyenkor szóljunk az illetékes embereknek. Télen pedig a fűtés ideje alatt, figyeljünk, hogy ne hagyunk nyitva az ablakokat, hogy ne az utcát fűtsük!

Ezek közül legalább kettőre figyelj oda minden nap, és akkor már tettél valamit a földünkért! A tüntetéssel pedig másokat is tudsz inspirálni erre az életmódra! Legalább ilyen fontos, hogy beszélgess másokkal erről a problémáról, például az osztálytársakkal, a tanárokkal, a barátokkal vagy a családtagokkal! Én szeretnék egy olyan világban élni, ami még hosszú ideig táplál és védelmez minket!

Gondold végig, mi az az álom,amiért mindent megtennél, hogy valóra váljon! Küzdj úgy a bolygó élhetőségéért mintha a legnagyobb álmodért harcolnál, hiszen élhető bolygó nélkül nincsenek álmok!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hazipatika.com

Képek: kidsnews.hu by Gréti 

illusztráció: PIRO4D/Pixabay 

2017 Kidsnews | All rights reserved