Hold-hírek


kidsnews (127éves) - 2 éve

Alig múlik el nap, hogy ne hallanánk valamilyen nagyszabású, a Holddal kapcsolatos tervről vagy elképzelésről. Kezdjünk ismerkedni az Artemis programmal!

A legutóbbi hírek szerint az Egyesült Államokban a Trump-kormányzat 1,6 miliárd dollárral tervezi megfejelni a NASA 21 milliárdos 2020-as költségvetését. A cél, hogy teljesülhessen a korábban bejelentett nagy terv, és 2024-re újra amerikai űrhajósok léphessenek a Hold felszínére. A NASA vezetője, Jim Bridenstine hétfői közleményében mindjárt egy nevet is adott a programnak: Artemis. Az ókori görög mitológiában Artemisz a Hold istennője volt. Egyúttal Apollón ikertestvére, ami könnyen megfejthető utalás a fél évszázaddal korábban kezdődött Apollo holdprogramra. Ráadásul most, ha minden a tervek szerint alakul, az első női űrhajós is eljuthat majd a Holdra.

Egészen a legutóbbi időkig a NASA évtizedes időtávon képzelte el a Holdra való emberes visszatérést, ami már úgy is feszített tempónak tűnt. Ezt a felkészülési időt rövidítenék le most 4 évvel. Mindezt Mike Pence alelnök, a Nemzeti Űrtanács vezetője jelentette be március végén. A gyorsítás azonban pénzbe kerül, ennek fedezetét hivatott biztosítani a megnövelt költségvetés – legalábbis 2020-ra, ha a törvényhozás is az áldását adja rá. Az összegből 1 milliárd dollárt szánnának arra, hogy a NASA támogassa a kereskedelmi alapon kifejlesztendő, a holdraszállást lehetővé tevő eszközöket. Ha ez a stratégia beválik, az űrhivatal lényegében „készen megvásárolhatná” a szükséges technikát. Emellett folyna a holdi pályán keringő űrállomás, a bázisként szolgáló Lunar Gateway kialakítása és több pénzt pumpálnának az SLS (Space Launch System) nagyrakéta és az Orion űrhajó eddig a reméltnél lassabban haladó fejlesztésébe. Jutna még némi plusz támogatás az előkészítő automata űrszondás küldetésekre is, amelyek a leszállóhelyül kiszemelt pólusvidéket mérnék fel.

Orion űrhajó közelíti meg a Hold körüli pályán keringő Lunar Gateway űrállomást. (Fantáziakép: NASA)

Nyilván a 2020 után következő években is megnövelt költségvetésre lesz majd szükség, ha tartani szeretnék a feszített ütemet, de számítanak a magántőkére is. Mindenesetre egyes becslések szerint évente akár 8 milliárddal kéne kiegészíteni a NASA költségvetési támogatását – de erről a spekulációkon túl semmilyen információ nem látott még napvilágot.

A NASA bejelentése előtt nem sokkal állt a nyilvánosság elé az Amazon és a Blue Origin alapítója, Jeff Bezos a Blue Moon holdi leszálló űrhajó elképzelésével. Ez állítólag 6,5 tonna tömeget tudna eljuttatni a Hold felszínére. Bezos szerint a rendszer használatra készen lehet a 2024-re kitűzött határidőig. A Blue Origin mérnökei már három éve dolgoznak a terveken. A NASA mindenesetre azt várja, hogy több cégtől is kapnak majd ajánlatot, és idén őszre már a szerződéseket is megköthetik.

Jeff Bezos bemutatja a Blue Moon terveit. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

Mindeközben az Atlanti-óceán innenső oldalán is napirenden van a Hold kutatása. Az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködési megállapodást kötött a PTScientists és az ArianeGroup cégekkel a jövő holdi küldetésével kapcsolatban. Az egykori Google Lunar X Prize versenyen induló német Part-Time Scientists csapatból kifejlődött vállalkozás az ALINA nevű, autonóm navigációra és sima leszállásra alkalmas modul kifejlesztésében vesz részt. Ennek tervezett maximális kapacitása 300 kg hasznos teher eljuttatása lenne égi kísérőnk felszínére. Az ArianeGroup a készülő Ariane-64 hordozórakétával és a hajtóművekkel kapcsolatos tapasztalataival száll be az együttműködésbe.

Az ALINA a Holdon. (Fantáziakép: PTScientists)

Az ESA tervezett ISRU (In-Situ Resource Utilisation) demonstrációs küldetése a Holdon helyben rendelkezésre álló nyersanyagok hasznosításának vizsgálatát tűzte ki célul. A meglevő anyagok felhasználása, oxigén és víz előállítása alapfeltétel, ha egyszer emberek ellátására alkalmas bázisokat szeretne valaki fenntartható módon üzemeltetni az égitesten.

Frey Sándor,urvilag.huForrás:

urvilag.hu MK

2017 Kidsnews | All rights reserved