Hollandia nyerte a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált!


Naan (17éves) - 2 éve

Duncan Laurence Arcade című dala lett Európa kedvence a szombat esti döntőben, az izgalmakkal teli végjáték után Olaszország és Oroszország fért még fel a dobogóra.

Nagyon izgalmas döntőnek nézhettünk elébe, több ország is nagy esélyesnek számított az idei rendkívül erős mezőnyben. A versenydalok előadása után különféle színes produkciókkal szórakoztatták a szervezők a nagyközönséget, fellépett többek között Madonna és néhány volt eurovíziós versenyző is, például Mans Zelmerlöw (2015 svéd győztese), Eleni Foureira (a tavalyi ciprusi második), Conchita Wurst (2014 osztrák győztese) és Verka Serduchka (2007, második hely).

A döntőben több ország versenyzői is remek teljesítményt nyújtottak, a csodálatos hangú holland Duncan Laurence, észak-macedón Tamara Todevszka és szerb Nevena Bozovic mellett modern, pörgős tánckoreográfiákat is láthattunk a svájci Luca Hännitől és a ciprusi Tamtától. Az estét a mindössze 18 éves Michela nyitotta Chameleon című dalával, utolsónak pedig Spanyolország dalára bulizhattunk Mikivel.

A zsűripontszámok kihirdetésével kezdődtek az izgalmak, már az elején kirajzolódni kezdett egy hatalmas meglepetés. Észak-Macedónia előadója, Tamara Todevszka Proud című dalával lenyűgözte a nemzeti zsűriket, 12, azaz maximális pontot kapott Szerbiától, Albániától, Svájctól, Romániától, Ausztriától és az Egyesült Királyságtól is. Az első helyen mégis Svédország várhatta a nézői pontokat, a későbbi győztes Hollandia a 3. volt. Nagyon nagy izgalmaknak nézhettünk elébe, mivel az első 3 helyezett között mindössze 8 pont volt a különbség, de még az 5. Azerbajdzsán is látótávolságon belül állt a tabellán.

A nézői pontok ismertetése változott az eddigi évekhez képest, a zsűripontok alapján kialakult sorrend szerint hátulról mondták el a pontokat a műsorvezetők, így az utolsó pillanatig sem lehettünk biztosak a győztes kilétében. Itt aztán meglepetések és döbbent arcok sorozata következett. Az Egyesült Királyság például csupán 3 pontot kapott a csodás dal és a lenyűgöző hangú előadó ellenére, és a zsűri által előre rangsorolt Csehország is csak 7 pontot érdemelt ki a szurkolóktól. Negatív viszonylatban viszont Németország vitte a prímet, a Sisters lányduó egyetlen egy pontot sem (!) kapott a fanoktól.

Voltak, akik viszont a szurkolók tetszését elnyerve léptek előre akár több helyet is. Izland és Norvégia is sokat repült előre, csak úgy, mint Oroszország, illetve Ausztrália és Svájc is. Olaszország is nagyon sok pontot gyűjtött be, de ekkor Hollandia is megkapta a maga 261 közönségpontját, így nem csoda, hogy Észak-Macedónia és Svédország a meglepően kevés (58 és 93) pontjaikkal nem tudták letaszítani az élről a fiatal holland énekest, aki 44 év után szerzett újra győzelmet hazájának.

Szerintem a lehető legjobb helyre került az eurovíziós trófea, Duncan varázslatos hangjával, csodálatos dalával és végtelenül szimpatikus személyiségével engem is magával ragadott.

Jövőre Amszterdamban folytatás!2017 Kidsnews | All rights reserved