Már évek óta védi az Idegenlégió Francia Guyana esőerdőit


kidsnews (127éves) - 3 éve

Francia Guyana a Dél-Amerikai kontinensen, Brazília és Suriname között található és a 87 ezer négyzetkilométeres területével ez Franciaország legnagyobb kiterjedésű tengeren túli megyéje. Az egykori büntetőtelep területének 83 százalékát erdő borítja.

Bár a terület benépesítésében is komoly szerepet játszott az arany jelenléte, az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékben elszaporodott illegális aranybányászat komoly feladatot ró a helyi közigazgatásra. A becslések szerint legalább 8 ezer ember él az esőerdők kiirtásával járó, a földet és vízkészletet higannyal szennyező kitermelések hasznából.


A higannyal a szemcse vagy por nagyságú aranyat a homoktól, kőtörmeléktől el lehet választani. Ezután a higanyt hevítéssel elpárologtatják és tiszta arany marad vissza. 

Utak és infrastruktúra hiányában, ezeket az illegális bányákat ráadásul rendkívül nehéz megtalálni, és a környezetszennyezést megakadályozni. Az egyetlen lehetőséget a Francia Idegenlégió bevetésében látta a kormány, így az elitalakulat katonái már évek óta kutatják a törvényen kívüli bányászok nyomait az esőerdőben. Naponta akár 40 kilométert is gyalogolnak és hetekig a fák alatt éjszakáznak a katonák, de a terület gazdasági jellemzői és természeti adottságai miatt még mindig szélmalomharcnak tűnik az akció.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved