Matrixos mindennapok – lehet, hogy tényleg egy videójátékban élünk?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Érdekes, de nem ismeretlen elmélettel állt elő új könyvében Rizwan Virk a Massachusetts-i Technológiai Intézet játékelméleti részlegének igazgatója. A technológiai vállalkozó, filmproducer és befektető szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az emberiség és minden, ami körülöttünk létezik, mindenki, akit ismerünk mindössze egy számítógéppel szimulált valóságban létezik.

Ennek mennyi az esélye? Ugyan nem 100 százalék, de Virk szerint valószínűbb, hogy egy szimulációban vagyunk, mint az, hogy nem. A filozófiai elmélet persze nem először jelenik meg a nagyközönség előtt. Egy ma is élő, Nick Bostrom nevű svéd filozófus volt az első, aki mélyrehatóan elemezte, miután az 1999-ben bemutatott Matrix című film a hétköznapi emberbe is beültette a lételméleti szolipszizmus alapjait.

„Az igazság az, hogy sok mindent egyszerűen nem értünk a valóságunkról.”

A legkövetkezetesebbként emlegetett filozófiai irányzat szerint: csak az egyén létezik, rajta kívül senki és semmi nincs. Minden létező csak a tudatának terméke, így az objektív világ, beleértve a többi embert is, csak a tudatában létezik. A Matrixban ez a tudat egy virtuális valóságot generáló rendszer terméke volt.

Na de kanyarodjunk csak vissza Virk-hez!

A könyvben megjelent elmélet alapja az, hogy mindent, amit magunk körül látunk, beleértve a Földet és az univerzumot is, egy nagyon kifinomult, multiplayer szerepjáték része, amelyből egyértelműen következik: mi magunk csak AI karakterek, vagy „szerencsésebb” esetben avatarok vagyunk az online térben.

A szerző szerint, mivel jelenleg már több virtuális valóság létezik, mint valódi, valószínűbb, hogy mi is egy ilyenben élünk. Miközben tehát mi is játszunk az általunk létrehozott pályákon, valójában velünk is játszanak valakik. A technológiai fejlődés tíz szakasza közül jelenleg az ötödikben vagyunk, így alig 100 év múlva már mi is elérhetjük azt a szintet, hogy teljesen működő, minden részletében kidolgozott, azaz a miénkhez hasonló pályákat, valóságot teremthessünk programozott karaktereinknek – vallja Virk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vox.com

Gerd Altmann képe a Pixabay -en. 

2017 Kidsnews | All rights reserved