MOVE Congress: Ketyegő bomba a fizikai aktivitás hiánya


kidsnews (127éves) - 2 éve

Change the game – it’s your move! ez a szlogenje a 2019. októberében Budapesten megrendezésre kerülő MOVE Congress-nek.  A Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) kétévente megrendezésre kerülő eseményén ezúttal a Budapesti Kongresszusi Központban találkoznak a világ szabadidősportban és fitnesziparban dolgozó vezető szakemberei és innovátorai, hogy a fizikai aktivitás népszerűsítését szolgáló fejlesztéseiket, módszereiket, kezdeményezéseiket bemutassák egymásnak és a mintegy 500 résztvevőknek.

Az OECD országokban a túlsúlyos lakosság aránya 50% fölött jár, az európai lakosság negyede egyáltalán nem végez fizikai aktivitást, és ennek következményei miatt évente félmillióan halnak meg a kontinensünkön. Magyarországon is tragikus a helyzet, a 2018-as adatok szerint hazánk a 4. leginkább elhízott nemzet a világon. Nem véletlen, hogy a WHO évek óta adja közre a gyakran sokkoló adatait, és hívja fel a figyelmet a mozgásszegény életmód negatív következményeire. Bár a sporthoz, testmozgáshoz kapcsolódó üzletágakban ma már óriási pénzek forognak, és rendszeres kampányok zajlanak a lakosság tájékoztatására, a folyamat mégis megállíthatatlannak tűnik. Időzített bombán ülünk, amelyet éppen a gazdasági és ipari fejlődés tart életben, hiszen az a legtöbb esetben kéz a kézben jár a fizikailag inaktív, ülő életmóddal. 

A ketyegő bomba lelassításával, esetleg hatástalanításával éppen ezért ma már számos innovátor foglalkozik, akik arra keresnek megoldást, hogyan lehet az elkényelmesedő világban felállítani a székekből az embereket, és megtalálni azt a motivációt, amely életmódváltáshoz és élethosszig tartó testmozgáshoz vezet.

A MOVE Congress-nek a korábbi években Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham adott otthont, idén, kilencedjére pedig Budapesten kerül megrendezésre, minden eddiginél nagyobb résztvevői számmal és még az eddigieknél is interaktívabb formában. A rendezési jog elnyerése egyedülálló magyar sportdiplomáciai és sportturisztikai siker, hiszen az ezúttal is számos szakmai területről (így az egészséggazdasági, a sport, az oktatási, vagy éppen a várostervezési szektorból) érkező résztvevők a rendezvény életében most először látogatnak Közép-Európába. A rendezvény során -amely hazai szervezője a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség- témaindító és interaktív előadások, workshopok segítenek átadni a tudást és a tapasztalatokat a hallgatóságnak.

Nekünk, szabadidősporttal foglalkozó szakembereknek kiemelt feladatunk, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ülő életmód és a fizikai inaktivitás is olyan, mint a klímaváltozás: itt van velünk, már a jelenünkben, és ha nem avatkozunk be, az meghatározza majd gyermekeink és unokáink jövőjét. A kongresszusra érkező szakemberek 5 kontinens tapasztalatait hozzák el Budapestre, számos jó gyakorlatot, programot lesz lehetőségünk megismerni, amelyek a világ más országaiban sikerrel működtek.” – hangsúlyozta Balogh Gábor az NDHSZ elnöke.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved