Szóbeli érettségi – tippek a felkészüléshez


D.Barbara (20éves) - 2 éve

Az írásbelik végeztével végre minden diák számára eljött a várva várt pihenés. Legalábbis 1-2 napra, de utána bizony újra ideje nekiállni tanulni, hiszen nemsokára kezdődnek a szóbeli vizsgák.

Érettségi tantárgyanként változó, hogy hol hány pontot ér a szóbeli vizsga, azonban mindenképpen érdemes rá felkészülni, hiszen még feljavíthatod vele pár százalékkal az érettségi eredményedet! És felvételinél nagyon jól tud jönni ám az a plusz néhány pont.

Nem ajánlatos a felkészülést az utolsó napokra hagyni, minél hamarabb el kell kezdeni és fokozatosan haladni. (képünk illusztráció)

De hogyan is kezdjünk neki a felkészülésnek? A középszintű vizsgák témakörei iskolánként változhatnak, az emelt szintűeké egységes (az interneten könnyen elérhető). Fontos azonban tudni, hogy ezek csupán témák és nem tételek. Egy témából tétel is készíthető.

Nem ajánlatos a felkészülést az utolsó napokra hagyni, minél hamarabb el kell kezdeni és fokozatosan haladni, hogy az utolsó napokban már csak ismételjünk, hiszen: „Az ismétlés a tudás atyja”. A vizsga előtti hetekben, napokban általában minden vizsgázó nagyon stresszes, ami rossz hatással van a teljesítményére. Sokat segíthet, ha tudunk pihenni és kikapcsolódni is a tanulás mellett (például sportolni). A vizsga előtti napon pedig mindenképpen pihenjük ki magunkat, hogy másnap tudjunk koncentrálni.

A vizsga előtti hetekben, napokban általában minden vizsgázó nagyon stresszes, ami rossz hatással van a teljesítményére.

A szóbeli vizsgára mindenképpen érkezzetek időben megfelelő öltözékben, hiszen az első benyomás is nagyon számít akármennyire is objektív a vizsgáztató. Léteznek különböző stresszkezelő technikák is, amelyeket tanulás előtt is alkalmazhatunk. Például azt tudtad, hogy ha összeszorítod, megfeszíted minden izmodat majd elengeded és nagyon lassan kiengeded a levegőt, akkor az agyad úgy veszi, hogy elmúlt a veszély? És néhány percre (amíg nem veszi észre, hogy átverted) tényleg stresszmentes leszel, és ez pont arra elég, hogy magabiztosan belekezdj a húzott tétel kidolgozásába. Ennek oka egyébként még az állatvilágban keresendő, ugyanis a magunkkal hozott reflex miatt stressz alatt (vészhelyzetben) a szervezetünk átáll a felszínes légzésre és megfeszíti az izmainkat (vérrel pumpálja tele), ami a vizsga alatt nem túl jó. 

A feleletünk előtti felkészülési időt töltsük gondolkozással, vázlatkészítéssel. Nem érdemes az egész feleletet előre leírni, csupán időpocsékolás. Egy rövid vázlatot készítsünk, amelyben szerepelnek a fontosabb adatok, a kulcsmondatok.

A felelet során legyünk igényesek beszédünkre, ne használjunk szlenget, ne legyünk pontatlanok, ne beszéljünk rébuszokban. Tömören fogalmazzunk, de igényesen formáljuk meg mondatainkat. Kerüljük a nyelvhelyességi hibákat. Figyeljünk az időre, nehogy ne maradjon idő a tétel egy részére amiatt, mert egy másik részéről túl sokat beszéltél. 

A szóbeli vizsgák után pedig nincs más dolgod, mint végre pihenni és várni az eredményeket.

Sok sikert!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

Képek:  Jonny Lindner/Pixabay, StockSnap/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved