Tényleg kell nekünk a pénz? – Megvizsgáljuk a Star Treken és a Star Warson keresztül


kidsnews (127éves) - 2 éve

Két ikonikus széria, mindegyik megannyi rajongóval. A rengeteg különbség közül most egyet emelünk ki:

Ez a pénz!

Míg a Star Trek az emberiség jövőjében játszódik, ahol az alkotók szerint megvalósult az az idillikus állapot, amelyben megvalósult a bőség és az emberi társadalom pénz használata nélkül élte virágkorát, addig a Star Wars-ban hiába volt Obi-Wan Kenobival az Erő, mégis le kellett szurkolni a 2000 egységnyi pénzt a csempész Han Solónak, hogy eljuthasson az Alderaan bolygóra (legalábbis ez volt a terv…)

Obi-Wan Kenobi alkudozik Han Solóval

Vajon melyik a realitás, ismerve az emberi elme és psziché főbb jellemzőit?

Jelenleg pénzre leginkább a következők miatt van szükségünk:

1.

Fizetőeszköznek használjuk – Ez azért hasznos, mert sokkal egyszerűbb, ha egy tojástermelő, aki éppen tulipánt szeretne venni, nem kell pont olyan kertészt találjon, akinek meg éppen tojás kell. Ráadásul, mivel manapság az emberek jelentős része már az iparban, vagy a szolgáltató szektorban dolgozik, vagy esetleg az állam által kapott jövedelemből (pl. nyugdíjból) él, a folyamatos cserebere gyakorlatilag kivitelezhetetlen lenne. Sokkal egyszerűbb, ha a folyamatba beiktatunk egy olyan eszközt (a pénzt), amelyet minden eladó és minden vevő elfogad. De az is hasznos, hogy a meglévő vagyonunk értékét ki tudjuk úgy is fejezni, hogy nem kerül sor adásvételre, tehát a pénz egyfajta értékkifejező szerepet is betölthet. Pl. lehet, hogy a telefonod piaci értéke kb. 30.000 forint.

2.

Értékmegőrzés –Ha félreteszünk és így megtakarítunk, akkor hosszabb távon vagyont is építhetünk és a későbbi jövőben a ma félretett pénzből vásárolhatunk (fogyaszthatunk) is. Nem feltétlen úgy, mint Dagobert bácsi, de erről majd a későbbi cikkekben részletesebben is szó lesz!

Mikor lehetne mellőzni a fenti funkciókat?

A Star Trek válasza az, hogy ha olyan bőség jön el, hogy gyakorlatilag mindenki számára hozzá azonnal és erőfeszítés nélkül hozzáférhetőek a fontos termékek, akkor nincs szükség arra, hogy ezeknek az értékét számontartsuk és mivel ez a jövőben is így lesz, a vagyonfelhalmozásnak sem lenne értelme. Persze kérdés, hogy ha ez meg is valósulhatna, az emberek tényleg megelégednének-e az emberek a teljes egyenlőséggel? És mi lesz azokkal, akik nem elégednek meg a „fontosabb javakkal”?

Egyelőre, amíg az erőforrások végesek és így pl. nincs végtelen mennyiségű pizza, vagy mozi, vagy üzemanyag, az emberi igények pedig végtelenek, addig fontos, hogy legyen egy értékmérő, azaz a pénz, amelynek közbeiktatása révén valósulhat meg a megtermelt javak elosztása – ahogyan a Star Wars-ban is megvolt ára egy robotnak, egy italnak, vagy egy csempészhajónak… És ha még a Jedik világában is így van, akkor talán könnyen elfogadható, hogy a jelenlegi világunkban pénz nélkül egyszerűen nem tudna működni az emberiség, nem tudnánk se a megélhetésünket, se a későbbi, anyagi vonzatú ötleteinket tervezni. És annak, aki jobban igyekszik, vagy szerencsésebb, több jut, a kevésbé igyekvőnek, vagy szerencsésnek meg kevesebb.

C’est La Vie…

Kárpáti István, Közép-európai Brókerképző Alapítvány

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: Youtube

 

2017 Kidsnews | All rights reserved