Tényleg megfigyelnek minket az interneten?


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Az internetet böngészve sorra kerülnek elénk az ijesztőbbnél ijesztőbb cikkek, miszerint egy újabb okostelefongyártó kémkedhetett, a facebooktól adatok szivárogtak ki és új típusú vírus támad az interneten keresztül, ami pillanatok alatt hozzáférhetővé teszi az összes adataidat valaki számára. De vajon mennyire féljünk, és mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni, hogy kár érjen bennünket?

Először is fontos leszögezni, hogy valós veszély az, hogy az interneten keresztül megfigyelnek minket, hogy sokat tudnak rólunk, de nem teljesen olyan formában, mint azt sokan gondolják.

Folyamatos az adatgyűjtés, aminek jelentős része rizikót jelent, ám nem mind.

A legtöbbet a számítógépünket megfertőző vírusokról hallunk, amelyek gyakran csak reklámokkal árasztják el eszközeinket, sokszor „csak” pusztítanak, fájlokat törölnek, de az esetek jelentős részében adatokat lopnak. Hogy miért? Mert értékesek. No persze leginkább a vállalati titkokra, pénzügyi szolgáltatások adataira gondolok, mikor azt mondom, hogy értékesek.  Mindemellett webkameránkkal készített, vagy a számítógépünkről lementett kompromitáló fényképekkel is sok pénzt kicsalhatnak tőlünk, ha megzsarolnak.

Sokan gondolják úgy, hogy például a webkamera leragasztása egy megoldás lehet, és ez így is van, de talán jobban járunk, ha beszerzünk egy megfelelő erősségű kártevőírtó szoftvert, melyek prémium verziói gyakran az adatvédelem mellett, a biztonságos internetezést is biztosítják. Ez ügyben érdemes sok tesztet elolvasni, ugyanis nem egyforma képességűek a vírusirtók.

Sok cikk született arról, hogy az olcsó, kínai okostelefonok használatáért bizony nagy árat fizethetünk. Előfordul, hogy az olcsó mobilokon eleve kémszoftverek tanyáznak, amelyek különböző nem ismert szerverekre küldhetik el adatainkat.

Az orosz Dr. Web figyelt fel rá, hogy csomó készüléken már a megvásárláskor egy „Android Triada” megnevezésű trójai vírus lapul meg.

Adatgyűjtés mellett ez a szoftver képes arra, hogy átvegye az irányítást az SMS-ek fölött, és nem elég, hogy spammel áraszt el minket, de különböző emelt díjas üzeneteket is küldözgethet a mobilunkról. A PCWorld 2018 márciusában közzétett egy 40 készülékből álló listát, mely azóta természetesen változhatott, de tartalmazza például a Magyarországon is népszerű Doogee egyes modelljeit is.

Gyakran olvashatunk, a Huawei körül kialakult botrányról, ám én teljesen nem mosnám össze, a többi kínai okostelefonnal. Az amerikai igazságügyi minisztérium már a vádemelésig is eljutott, ugyanis biztosak benne, hogy a kínai kormány igyekezett más kormányoktól, vagy ahhoz kapcsolódó szervektől adatokat begyűjteni. Itt érdemes megjegyezni, hogy erre közvetlen bizonyítékok nem igazán vannak, inkább közvetettek, és abban, hogy amerika ennyire felfújja a helyzetet bizonyára szerepet játszik az amerikai-kínai gazdasági háború. Kifejezetten szúrhatja a szemüket a kínai okostelefongyártó viszonylag rövid időn belül elért hatalmas sikere.

Ennek ellenére nem szabad elbagatellizálni a helyzetet és okostelefonvásárlás előtt fontos lehet elolvasni a legfrissebb cikkeket a témában. A kínai kormány bizonyára képes nyomást gyakorolni a gyártóira, és ha ismerjük az ott lévő helyzetet, nem igazán lehet kétségünk afelől, hogy szeretne is minél több adathoz jutni akár különböző kormányzati szervektől, akár állampolgároktól.

Ha az adataink biztonságáról van szó, semmiképpen nem hagyható ki a buliból a facebook, és a folyamatos adatszivárgás.

Mivel a cég hirdetésekből él nem is meglepő, hogy rengeteg adatunk szivárog át különböző cégekhez, például a személyre szabott hirdetések érdekében, ez a mi, azaz a felhasználók biztonsága szempontjából semmiképpen nem előnyös. Mark Zuckerberg, a facebook vezérigazgatója ugyan bejelentette nagyjából két hónappal ezelőtt, hogy mostantól sokkal nagyobb hangsúlyt kap az adatok és a privát beszélgetések védelme, egyelőre nem tudhatjuk, hogy ez mennyire nyugtathat meg bennünket.

Védelem ide – védelem oda, szerintem a legjobb, ha semmit nem bízunk a véletlenre. Érdemes minél kevesebb privát információt tárolni a facebookon és jobb kétszer is meggondolni, mit töltünk fel, mit osztunk meg. Ugyanis, bár elvileg törölni mindent tudunk, a közösségi oldal szerverein bizonyára sok minden megmarad. Hasznos lehet még, ha tüzetesebben átvizsgáljuk a beállításokat is, mert vannak olyan funkciók, melyekről talán nem is tudunk, de biztonságosabbá tehetik a facebookozást.

Elsőre nagyon ijesztőek az interneten ránk leselkedő veszélyek, najó másodszorra is, de lássuk be, sok minden múlik rajtunk is. Erős jelszavakkal, megfelelő vírusírtókkal, és odafigyeléssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hvg.hu; pcworld.hu;

 

2017 Kidsnews | All rights reserved