Tisztítsuk az óceánt! – A Manta Projekt


Tomi (14éves) - 2 éve

Az első szemétszigeteket az óceánokban már a kilencvenes években felfedezték, majd további 2,5 millió négyzetkilométer kiterjedésű hulladékhalmazt azonosítottak napjainkra, amely folyamatosan növekszik. Az óceánban egyre nagyobb a felgyülemlett műanyag mennyisége. A benne élő állatokra pedig ez nagyon káros tud lenni, olyannyira, hogy sokféle állatfaj mostanra már kihalófélben van. Ebből kifolyólag fejleszti a Mantát a The Sea Cleaners, egy francia egyesület, amit Yvan Bourgnon alapított 2016 szeptemberében.

Hatalmas lépés, hogy felismertük a hibát és sokféle módszert találtak ki. Sokan azt vallják, hogy a hulladékok összeszedését a partoknál kell kezdeni, hiszen az áramlat egyszer úgyis kisodorja őket. De ez nem jó megoldás, mert egyrészt a műanyag a vízben elkezd lebomlani, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár, másrészt az ott élő állatokra sincs ez jó hatással, hiszen ha egy ilyenbe beleakadnak, vagy lenyelik, akkor akár bele is pusztulhatnak.

Vannak, akik pedig azt gondolják, hogy a hulladékok összeszedését az óceán közepén kell kezdeni, speciális szerkezetekkel. Ilyen a Manta. Persze van egy csomó másfajta projekt is, amik ugyanerre törekednek. Ott van például a Boyan Slat nevéhez fűződő “The Ocean Cleanup” projekt, melynek, bár már kiadták a prototípusát, mégis újabb fejlesztésekbe kezdtek, mert a prototípus tervezésekor nem számoltak a víz áramlásával. Mivel Boyan gépe több részből áll és a teszten az áramlás is erős volt, a hajó U-alakú része levált. Ezzel szemben a Mantának teljesen mindegy, merre sodorja az áramlat, mert nincsenek “kilógó” részei, amik leválhatnának róla.

A The Sea Cleaners célja, hogy egyedi hajóit a nyílt vízre bocsássa és azok segítségével a videóban láthatóan felgyűjtse a legmodernebb módon a műanyag makrohulladékokat – amik, ha lebomlanak rendkívül szennyező hatásúak a óceánokra. Ezután összetömöríti a felgyűjtött szemetet és eltárolja az úszótesten – ami egyébként egyszerre 250 tonnányi műanyag hulladékot tud elraktározni. Két daruja van, ezek nagyobb mennyiségű törmelék összegyűjtésére specializálódnak. A Manta hajó hossza 70 méter, szélessége 49, magassága pedig 61 méter. Szerintem  a szélenergiát fogja felhasználni “üzemanyagként”.

Az egyesület információi szerint az óceánba évente 9 millió TONNA műanyag kerül – ami másodpercenként 300 kg-ot jelent – emiatt százezer ott élő emlős állat pusztul el. A statisztikák alapján megfelelő hulladékgyűjtési megoldás nélkül 2050-re ­– amikor várhatóan a Föld lakossága akár 10 milliárd is meglehet – több tonnányi műanyag lesz az óceánban, mint hal.

A leírtak alapján felmerül, hogy a hulladékokat eleve nem kéne beleönteni és akkor kevésbé lenne szükség óceántisztító módszerekre. Több óceán körüli országban napjainkra már  betiltották a szemétlerakást a természetes vizekbe, de sokan még így is az óceánba pakolják a szemetüket.

Biztos voltál már te is búvárkodni. Ha igen, akár megtapasztalhattad, hogy a vízben mennyire sok szemét van. Az is egy jó megoldás lehet, ha nem csak arrébb dobod, hanem összegyűjtöd, amivel legalább szabadabbá varázsolhatod azt a területet, ahol tartózkodsz és megakadályozod, hogy a hulladékok bentebb ússzanak a nyílt vízre (hacsak nem onnan jöttek). Ha ehhez nincs kedved, vagy nincs rá lehetőséged, de mégis zavar, akkor írj alá petíciókat, (például ezt,) támogass környezetvédő szervezeteket, közösségeket. Azzal is sokat tehetsz a környezetedért, ha nem veszel minden vásárlásod alkalmával nejlonzacskót. Úgyis elszakad egy-két használat után. Használj inkább egy tartósabb vászontáskát. A környezettudatosabb vásárlásról már egy korábbi Kidsnews-cikkben beszámoltunk.

Oszd meg ezt a cikket, és ha tudsz adományozz és végy részt a projektekben!Forrás:

Cikk és kép 

http://www.oceanhealthindex.org; YouTube ;

2017 Kidsnews | All rights reserved