Tóth Zita Magyarország egyik legtehetségesebb síreménysége.


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Ha a síelésre gondolunk, leginkább egy családi hétvége, esetleg barátokkal eltöltött sítábor jut az eszünkbe, van azonban, akinek ez az élete. Milyen az élsportoló lét? Mit érez egy síelő lesiklás közben? Milyen külföldön tanulni? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaptam választ Zitától, Magyarország egyik legtehetségesebb síreménységétől.

Vicces, hogy pont én készítek veled interjút, mert akármilyen furcsa, én még soha életemben nem síeltem, így nem tudom, milyen is az. Te mit érzel, amikor síelsz?

Nagyon-nagyon szeretem, hogy kint a szabadban van ez a sport, mégpedig fent a hegyen. Gyönyörű szép a hó, amikor a nap megcsillan rajta, és én imádom a sebességet. Tudom, hogy vannak, akik nem, de én nagyon szeretem.

Mikor tanultál meg síelni?

3 évesen. Igazi sportos családban születtem, és minden évben mentünk a családdal síelni.

Nyugtass meg, hogy még neked sem ment elsőre…  Vannak róla emlékeid, hogy mennyire volt nehéz megtanulnod?

Szépen fokozatosan tanítottak meg, úgyhogy midig volt valami sikerélményem, ezért bennem ez nem úgy maradt meg, hogy hú, de nehéz. 😊

Ekkori korodban merre felé síeltetek?

Dientenben tanultam meg, ami nem tudom ismered-e, de Salzburgban van. Itt tanultam meg, de mindenfelé voltam már.

A családodban a síelés csak neked vált kiemelt sporttá, vagy más is ennyire szeret síelni, mint te?

Először apukám meg a nagybácsim síeltek, utána ők síoktatók is lettek. Később ők csinálták meg a Pasaréti síiskolát, amikor én 8 éves voltam, jelenleg a Vasas síszakosztály is az ő kezeik alatt van. Alpesi síző én vagyok egyedül a családban, de a testvérem freestyleos (az alpesi síeléshez hasonlóan, a síelés egyik ága – a szerk.).

Más sportokat is próbáltál a síelésen kívül?

Igeen. 😊 Atletizáltam, úsztam, triatlonoztam, duatlonoztam, mountainbikeoztam, és fociztam is. Tényleg nagyon sok mindent csináltam, mert szüleim fontosnak tartották, hogy megismerkedjek a sportokkal.

A síelés jobban ment, mint a többi? Vagy miért választottad végül ezt?

Azt kell, hogy mondjam, hogy ügyes voltam azokban a sportokban, amiket csináltam, de a sí szeretete volt az, ami miatt végül ezt választottam.

Jelenleg van még lehetőséged időnként a többi sportot is űzni?

Sajnos nincs rájuk időm, jelenleg a síelés tölti ki minden időmet.

Gondolom a legelső lesiklásaidra nem emlékszel, de mi az első síeléssel kapcsolatos emléked?

Talán az első versenyem. Ott még nagyon pici, szerintem 5 éves lehettem. Ezen még apukám ment előttem, hogy ne tévedjek el a pályán.

Ekkoriban már jártál edzésekre?

Még nem, 7-8 évesen kezdtem el komolyabban, sokat síelni.

Azóta eltelt jó sok év, jelenleg a fiatalok között biztosan az élvonalban vagy, mi zajlott le benned ez alatt a 10 év alatt, mind benned, mind kívülről, például az edzéseidet, a klubodat nézve?

Először egyesületben síeltem, mindig ősztől tavaszig tartott a szezon, és itthon jártam iskolába. 2 évvel ezelőtt kiköltöztem egy kollégiumba, Auzstria talán legjobb sígimnáziumába. Ott teljes évben tart a szezon. Nagyon komolyak az edzések, de egyúttal nagyon jók is, elképesztően jó körülmények vannak, és az iskola is szuper.

Az iskolát hogyan kell elképzelni, be van építve a síelés is az órarendedbe?

Télen kettő napot kell iskolába menni a héten, a többin edzünk, meg versenyzünk, utána viszont ezeket a napokat be kell pótolni. Ilyenkor hat napot kell iskolába járnunk, és 10 órát egy nap.

A végére ugyanúgy lesz érettségid, mint ha egy sima gimnáziumba jártál volna?

Így van.  Szerencsére nagyon klassz az iskola, kell tanulni, de a sízésre is megfelelően tudunk koncentrálni. Igyekszem mindkettőt jól csinálni.

Hogy néz ki egy teljes éved?

Most van 2 hét szünetünk, kipihenjük a szezont és fejben rákészülünk a következőre. A tavaszi szünet után elkezdődik a száraz edzés, kondíciót fejlesztünk. Nyáron már elmegyünk gleccserekre síelni, és közben ugyanúgy folytatódik a szárazedzés. Szeptembertől indulnak komolyabban a síedzések is és továbbra is vannak szárazedzések. Novemberben rajtol a versenyszezon, mely egészen tavaszig tart.  Februárban vannak a fő versenyek, jövőre például az ifjúsági olimpia.  Év közben vannak azért szünetek, ezekben tudok hazajönni.

Az alpesi síelésen belül sok szám van, neked mindegyikben kell indulnod?

A kicsiknek még nem, lesiklásban eddig nem indulhattam, mert egy kicsit veszélyes, de mivel idén léptem ifjúsági korosztályba most már minden területen. Edzéseken is minden számot egyformán gyakorlunk.

Ezek szerint nincs olyan, hogy valakinek az egyik szám megy jobban és arra többet készül, valakinek meg valami más, és azt helyezi előtérbe?

De igen, van. Mi 10-en vagyunk a csapatban, ezért az edzőnknek olyan edzéseket kell terveznie, amik mindenkinek megfelelnek. Így én is mindegyik számra egyformán készülök. Jövőre viszont el szeretnék kezdeni Európa kupa futamokon is indulni és oda már egy kicsit professzionálisabb, személyre szabottabb edzések kellenek.

Melyiket szereted a legjobban?

Ez mindig változik, mert mindegyiket nagyon szeretem. Idén a szlalom ment jobban, így talán most az a kedvenc.

Van mentorod, akivel sokat beszélgetsz például a síeléssel kapcsolatban, akivel tervezgetitek a jövőt?

Apukám volt mindig is ez a személy. Vele beszélek minden nap, de most már nem szeretne annyira beleszólni, hogy mit csináljak, úgyhogy inkább csak támogat.

Mondtad, hogy szereted a síelésben a tájat, a csillogó havat, ebben verseny, vagy keményebb edzések közben is van lehetőséged gyönyörködni?

Nem, erre nincsen időm, de én igazából jobban is szeretek pályában síelni, mint szabadon.

Egy kisebb korodban készült televíziós interjúban is felmerült, hogy a jövő reménységének nevezett az akkori szövetségi elnök. Mennyire érezted nagy tehernek, hogy számítanak rád, és sok mindent látnak benned?

Őszintén szólva, már kezdetektől voltak álmaim a síeléssel kapcsolatban, mindig is előttem voltak a céljaim. Az, hogy már akkor ezt mondták rólam nagy motivációt adott és még keményebben tudtam tovább csinálni azt, amit elkezdtem.

Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért sikereid, versenyeredményeid közül?

A tavalyi szezonban, indultam egy korosztályos világbajnokságnak mondható nemzetközi versenyen, második tudtam lenni, és ezt magyar előttem még nem érte el. Ezt mondanám elsőként, meg tavaly kilencszer tudtam országos bajnokságot nyerni, amit szintén nem mondhat el magáról senki, valamit, hogy 2018 Magyarország legjobb női alpesi sízőjének választottak. Ezeknek nagyon örülök.

Anyagilag mennyire megterhelő ez a sport, mennyi támogatást kapsz például a szövetségtől?

Szerencsére most már vannak szponzoraim, akik anyagilag támogatnak. A síben nagyon fontos a felszerelés, amit már néhány éve a Mol Tehetségtámogató programjának és a Head sportszergyártónak köszönhetek. Emellett természetesen a Magyar Sí Szövetség is támogatja a pályafutásomat.

Ausztriában a környékeden vannak még rajtad kívül magyarok?

Az én környékemen nem igazán, de sok magyar van, aki kiköltözött.

Mennyire volt nehéz beilleszkedned kint? Gondolom mikor kimentél a nyelv már ment. 

Képzeld el, hogy nem.  Úgy mentem ki, hogy semmi németet nem tanultam, kicsit még mindig küzdök vele. Az osztrákok nagyon befogadók voltak, a sport mindenkit összehoz. Sokakat ismertem is mér régebbről, versenyekről.

Síeléssel kapcsolatban gyakran hallani balesetekről. Te sérültél már meg komolyabban?

Szerencsére nem.  Mindenki kérdezi, hogy nem félek-e, de szerintem az nem jelent jót, ha az ember fél. Én azt csinálom, amit szeretek és emiatt nem is félek tőle.

Mennyire nehéz, hogy keveset lehetsz a családoddal?

A családom nagyon hiányzik. Nagyon-nagyon szeretem őket, és mindig örülök, ha itthon tudok lenni, de persze sokszor nem tudok. Ha találkozunk, valahogy mindig mindent onnan folytatunk, ahol abbahagytuk.  A távolság valahogy közelebb hoz minket a testvéreimmel is.

Gondolom sok barátod lett kint is, de biztosan vannak itthon is, velük mennyire tudod tartani a kapcsolatot?

A barátaim igazából itthon vannak, de most már kint is akadnak. Mikor itthon vagyok mindig csinálunk valami programot. Jófejek nagyon, midig mondják, hogy ha itthon vagyok akkor egyből találkozót egyeztetünk.

 Miután leérettségiztél milyen terveid vannak? Kint szeretnél maradni, vagy esetleg hazaköltözöl?

Ennyire előre még nem tudom. Meglátjuk, hogy milyen lehetőségeim lesznek. Ha lesz egy olyan jóprogram itthon, amibe be tudok szállni, akkor szerintem hazajönnék.

Mi a legközelebbi verseny amire készülsz?

Amit nagyon várok, és amire igazán készülök, az az ifjúsági olimpia jövőre. Ott nagyon szeretnék dobogóra állni. Előtte pedig arra felkészítő versenyeim lesznek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved