A függés útja – Karafiáth Orsolya Szirén-jét olvastuk.


Kermit (17éves) - 2 éve

Alkoholista, függő, drogos, hangzik a felsorolás. Néma undorral kerüljük el őket az aluljáróban, és csöndben ítélkezve fordulunk ki a nyilvános helyiségekből, ha meglátjuk őket a földön fekve, az asztalra vagy a padra borulva, teljes bódulatban. Megütközve nézünk össze a villamoson a velünk utazóval, miközben szemünk néma párbeszédében zajlanak a mondatok. “Hiszen tök normálisan van felöltözve, egyáltalán nem látszik lecsúszottnak, miért lesz függő? Miért lehet szüksége arra, hogy néhány órára ne tudja ki ő, és mi az, ami elől menekül?” 

A jelenség nem társadalmi osztályhoz kötött. Elárvultak, becsapottak, magányosak, kortól, nemtől és anyagi helyzetünktől, sőt a világ által elismert sikereinktől függetlenül is lehetünk.

Pontosan ez az, amit Karafiáth Orsolya olyan jól megfogott a Szirénben, hiszen lehetsz abuzált gyerek, sikeres előadóművész, anya vagy nagyanya, szegény vagy tehetős, lehetsz bármi más is. A fájdalom, a tanácstalanság, a bizonytalanság, a szeretetéhség mindenhol utolér, és ahogy menekülsz a fájdalomtól úgy kerülsz egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe.

Az írónő megszokott magabiztosságával varázsol minket Zsófi és Annuska mindennapjaiba, ahol szinte az orrunkban érezzük a konyhában zajló tivornya ecetes, áporodott bűzét, az éhséget és a félelmet, amit a két gyermek megél. A szerző innen kalauzol el minket a bizonytalanságokkal teli kamaszkorba, és a kudarcokkal csordultig lévő felnőttkorba.

A könyvben három generáció nőtagjainak emlékein keresztül értjük meg, hogyan nyomjhatja rá életünkre könyörtelen bélyegét a korábbi nemzedékek terhe.

A könyvet olvasva, egyszer csak megérted: már nem tudsz olyan távol maradni a két zűrös gyermektől, már nem is olyan ismeretlen az énekesnő, aki az alkohol mámorában totálisan befuccsol a színpadon.

Részlet a könyvből

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: Stefan Keller from Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved