A tabudöntögető youtuber – Cserháti-Herold Jankával beszélgettünk


DumásKisCsaj (17éves) - 2 éve

Szerintem nem csak Magyarországon, de a világ más pontjain is ritka, hogy nyíltan beszéljünk bizonyos kérdésekről. Napjainkban a világhálónak köszönhetően sokkal szabadabban tájékozódhatunk olyan kényes témákról is mint például a szexualitás és az ezekkel kapcsolatos tabuk. Van egy olyan személy itthon, aki egy internetes felületen is megosztja a tudását a termékenységtudattal kapcsolatban.

Mikor rátaláltam Janka csatornájára elsőre néztem egyet – Azta. van olyan ember, aki ennyire nyíltan képes egy kamera előtt beszélni ezekről a témákról. És igen van. Hála ennek a csatornának, rengeteg olyan plusz információhoz is hozzájutottam, amit nem mertem volna megkérdezni egy tapasztaltabb személytől, még anyukámtól sem feltétlenül. Az ilyen videók által nem csak a családunk álláspontját ismerhetjük meg a szexuális témák körében, ami szintén nagy segítség. Bár a családban – sok-sok éves tapasztalat alapján elmondhatom – nem volt jellemző, valamiért én mégis azt az elvet vallom, hogy jobb tájékozódni mindenről és felkészülni alternatív opciókra is. Nem mindenki egyforma, de a Hormonmentes csatorna ad egy átfogó képet, amiből ki lehet indulni. Hasznos és pontos információk alapján készülnek el a videók.

kidsnews.hu: Hogyan kezdődött a Hormonmentes, milyen gondolatok sarkalltak arra, hogy elindíts egy ilyen tartalmat?

Janka: A vállalkozásomat, a hormonmentes.hu-t saját problémakörből kiindulva 2015-ben, azért alapítottam, hogy végre bárki számára elérhető legyen Magyarországon a természetes, hormonmentes fogamzásgátlás minden kelléke. Aztán időközben rá kellett jönnöm, hogy ez kevés. A női termékenységre és a szexualitásra vonatkozó kérdésekre nem lehetett csak eszközökkel és termékekkel választ adni. Ezért 2016 óta hazánkban egyedülálló tanfolyami képzés keretein belül oktatom a termékenységtudatot is.

A YouTube csatorna ötlete már rég megfogalmazódott bennem, mert rengeteg iskolába hívtak felvilágosítást tartani, de egyrészt egy tanóra semmire nem elég, másrészt nem volt annyi időm, hogy mindenhová eljussak, így arra gondoltam, hogy a csatorna segítségével mégis sokakhoz elérhetnék. A csatorna megvalósításáig végül 2018-ban jutottam el, így azóta óta a YouTube-csatornámon is igyekszem elmagyarázni a női test működését, közelebb hozni a női ciklus csodáját, fejleszteni a szexuális kultúránkat. Mert úgy érzem, hogy óriási szükség van rá, hogy végre nyíltan beszéljünk ezekről a témákról.

Szüleid – különösen anyukád – hogyan állt a felvilágosításhoz? Kamaszkorodban miket tapasztaltál, akkor is már ilyen tudatosan gondolkodtál? Mert a TED talk-ban van arra utalás, hogy ez a téma tizenévesen neked is számos fejtörést jelentett.

Teljesen átlagos kamasz voltam, nem hiszem, hogy tudatosabb lettem volna akkor mint az átlag, ráadásul későn érő típus is voltam. A nőiességgel kapcsolatos kérdések szerencsére egyáltalán nem számítottak tabunak otthon, ám a szexualitás más téma volt. Konzervatív szellemben nevelkedtem és ez egyfajta burkot is jelentett, így ezt nekem kellett tágítani, de a témában felszabadultsággal és őszinteséggel járó nyíltság csak felnőttkoromban jött el.

Mit gondolsz, mikor és hol kellene először a női létről beszélni a lányoknak, hol kezdődik a tudatos nőnek nevelés? Szerinted hol lenne a helye a felvilágosításnak szülő-gyerek viszonyban? Iskolában? Vagy kívülről kell érkeznie, objektív és hiteles forrástól, mint te és a hormonmentes?

Szerintem ez nem elsősorban mikor és hol kérdése, pontosabban ennek a születésünktől fogva folyamatnak kéne lennie: hogyan állunk az emberi testhez, az érintéshez, a kiteljesítő emberi kapcsolatokhoz. Továbbá az iskolákban, felvilágosító programokon, közbeszédben és mindenekelőtt otthon egyaránt szükséges róla beszélni.

Persze itt nem arra gondolok, hogy óvodáskorban az aktus részleteibe kell belemenni, de például azt már akkor is fontos lenne a nevelés részévé tenni, hogy hol vannak a testiség határai, hogy ami kellemetlen, azt visszautasítsuk, megtanítani, hogy a testünk a miénk, egyedül mi rendelkezünk felette. És ez egyáltalán nem csak a kislányokra vonatkozik. Aztán jó lenne persze, ha az oktatási rendszer is magáénak érezné a szexuális nevelés fontosságát azon túl is, hogy a nemi betegségekkel és a korai terhesség veszélyeivel ijesztget.

Kétségkívül az otthoni biztonságos közeg ebből a szempontból a legfontosabb, mert különben az jön, hogy minden mást az interneten tanul meg a kíváncsi fiatal. Én ebből a szempontból felvállaltam egy társadalmi szerepet magamra, egy mintalehetőséget, de látni kell, hogy az én YouTube-csatornám berobbanása azért történhetett meg, mert elképesztő tabusítás és prüdéria uralja nemcsak a családi beszélgetéseket, hanem a médiát is.       

Iszonyatos tabuk övezik a nőiességet, a női szexualitást a mai napig. Te – rendszer szinten – hogyan kezdenél ezen változtatni (, mert egyénként már a csatornádon keresztül adtál választ)?

Aki követ engem, az láthatja, tapasztalhatja, hogy mi erre a válaszom: hiszek a közösségi média erejében és hiszek a hiteles, minél informatívabb tájékoztatásban. Hívnak engem is rengeteget iskolákba, ám üzletasszonyként és anyaként még akkor sem engedhetem meg magamnak, hogy hetente iskolákba járjak, ha egyébként ez a szívügyem. A YouTube révén viszont annyi emberhez eljuthatok, akikhez amúgy sohasem.

Ugyanakkor ez csak egy lépcsőfok, ám szerencsére civil oldalról egyre több kezdeményezés van, ami a női értékek tudatosítását célozza. Szerintem egyénileg is felelősek vagyunk társadalmi változásokért, hiszek az alulról jövő kezdeményezésekben és talán idővel rendszerszinten is felismerik, hogy mennyire fontos lenne az órarendi szintű, összetett iskolai felvilágosító programok kidolgozása, amelyekhez természetesen felkészült szakemberek, tanárok képzése is hozzátartozik.

Óriási tudatlanság övezi a női testet. Meghasonulva önmagukkal ütköznek a fiatal lányokban a pornókban látható lealacsonyító tárgyiasítás, és anyáktól, nagymamáktól zsigerben nevelt prüdéria. Mit gondolsz a mostani tizenévesek, hogyan találhatják meg az utat az önazonos nőiességhez?

Azt látom, hogy a mostani tizenévesek látszólag előbb találkoznak a szexualitással az internetnek köszönhetően, de igazi, lényegi tudásuk ugyanúgy nincs a témában, mint bármelyik generációnak előttük. Tele vannak kérdésekkel, zavarral és félelemmel. Mindeközben ott egy furcsa elváráshalmaz, amit a pornó teremt és ami nem igazi vágyakból, hanem mesterségesen gerjesztett igényekből fakad. És ez ugyanúgy igaz a fiúkra is.

Ezért fontos őszintén beszélni arról, hogy a szexualitás jó dolog, de felelősséggel jár. Megtanítani, hogy hogyan tudunk figyelni és vigyázni egymásra és magunkra. Hallgatni a testünkre, az érzeteinkre. Akárhogy is nézzük, ez egy hosszú tanulási folyamat. Szerintem első körben ezt fontos felismerni, hogy nincs olyan: „Ó, én már mindent tudok!” És ezért nagyon fontos ledönteni a tabukat, mert az mindig egy első lépés az őszintébb kommunikáció felé.

kidsnews.hu: Olyan témával foglalkozol, ami társadalom számos kevésbé haladó tagjainak, bizony irritálható lehet. Hogyan tudod ezt kezelni?

Janka: Erre fel voltam készülve, mikor elindítottam a csatornát. Az elején mégis megviselt a sok negatív megnyilvánulás, pedig kezdetektől fogva sokkal több pozitív visszajelzést kapok, mint kritikát. És ez fontos lehet mindenkinek, aki valaha tervez felszólalni komolyabb kérdésekben, vagy csak úgy egyáltalán véleményt nyilvánítani.

Mindig lesz olyan, akinek ez nem tetszik és az értetlenség megviseli az embert egy idő után.

Tudom, hogy unalmas lehet sokszor hallani, de tényleg nem lehet mindenkinek megfelelni és ezt fontos tudatosítani magunkban. A kezdeti értetlenkedés után, úgy érzem, hogy mára letisztult a közönség és talán az én hozzáállásom is. Most már rendbetettem magamban a dolgokat. Az számít, hogy tudom, hogy sokat adok a tartalmaimmal. Azok az emberek számítanak, akiknek segítek a videóimmal, a vállalkozásommal, a munkásságommal.

Köszönöm szépen az interjút és a lehetőséget, úgy gondolom a válaszok és a felmerülő témák voltak annyira érdekesek, mint a Hormonmentes csatorna videói.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved