Hamarosan magáncélra is bérbeadják a Nemzetközi Űrállomást


kidsnews (127éves) - 2 éve

A NASA a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan magáncélra is igénybe lehet majd venni az ISS-t, azaz a Nemzetközi Űrállomást. Persze az űrügynökség nem méregdrága szülinapi partikat képzel el a fedélzeten, hanem a magánszféra kísérletező szakembereit, fizető űrturistákat és eltökélt termékfejlesztőket eresztene be, maximum 30 napra a légzsilipek mögé.

Az űrügynökség nem méregdrága szülinapi partikat képzel el a fedélzeten. Kép: NASA

A kezdeményezés célja nyilvánvalóan az igen drága, Föld körüli pályán keringő ISS fenntartási költségeinek csökkentése, illetve a magántőke bevonása, mivel a NASA már egy megismételt Holdutazásra szeretne összpontosítani.

Persze a súlytalanság nem lesz olcsó, és a kalandvágyó utazóknak egy halom teszten, fizikai felmérésen és képzésen kell majd részt venni, az árak pedig csakúgy, mint egy nyaralásnál, több dologból állnak majd össze.

A Holdraszállás gyakorlása 1968-ban. (Lunar Landing Research Facility) Kép: flickr.com

Az étel, az ISS levegő és vízkészletének, illetve a mosdóknak a használata naponta nagyságrendileg 9 millió forintba kerülne, és az internet forgalmi díjas: a Földre lesugárzott adatokért 14 ezret számolnak fel gigabájtonként. 

Az utazás is nyilvánvalóan horrorárakat jelent majd, bár a pontos összegeket még nem lehet tudni. Összehasonlításként: az oroszok a Szojuz helyeit 80 millióért adják a NASA-nak, az amerikai magánűrhajók „jegyei” pedig, ha minden igaz fejenként 60 millió körül lesznek elérhetők.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

NASA

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved