Így strandoltak elődeink


kidsnews (127éves) - 2 éve

Most, hogy végre itt van a valódi nyár, aki csak tud, felkapja magára a fürdőruháját és rohan valamelyik vízpartra, vagy a medencékhez. Mára már a fürdőzés, a napozás és az egyre kevesebbet takaró bikinik a mindennapok részeivé váltak, de vajon mit kezdtek magukkal az emberek a kánikulában, mondjuk 100-150 éve?

A történészek szerint az első igazi strandoló, aki felfrissülési szándékkal ment a vízbe egy francia grófnő volt, és szokatlan tette akkora megdöbbenést keltett, hogy

az összesereglett emberek konkrétan azt találgatták, hogy vajon megbolondult-e.

A tengeri fürdőzés ennek ellenére hamar divatba jött és a 18. század végén már hivatalosan is megnyított egy-egy strand a természetes vízek partján.

Ekkor még úgy tűnik nem kellett naptej. Olaszország, Grado strand (1910) Forrás: fortepan.hu

Kezdetben a fürdőruhák nemigen különböztek az utcai öltözetektől, de hamarosan felismerték, hogy nem nagyon lehet a víz felszínén maradni ezekben, így alig pár évtized alatt jutottunk el a kabátoktól a bikiniig.

A fürdőruhák anyagával való takarékoskodás valamikor az 1920-as években kezdődött. Az egyre többet láttató darabokat azonban strandfelügyelők ellenőrizték, mivel törvényben volt szabályozva az erkölcsösséget garantáló női fürdőruhák hossza. Balatonalmádi (1920) Forrás: fortepan.hu

Persze amíg volt rá mód a magyar ember is kihasználta a tenger adottságait, de a folyókban sem vettették meg elődeink a fürdőzést. Ma már persze épeszű ember nem tenne ilyet, de néhány évtizeddel ezelőtt teljesen elfogadott volt a Dunában való lubickolás. Az akkor még nagyságrendekkel tisztább folyóban számos strandot jelőltek ki. A vízben általában láncokkal alakították ki a “medencét” de Pesten olyan is előfordult, hogy emelők segítségével, acélketrecekben engedték be a fürdőzőket az alattomos sodrású folyóba.

A vízminőség 1973 körül kezdett romlani. Dunabogdány (1955) Forrás: fortepan.hu

Szinte hihetetlen, de a Palatinus Strandfürdő is a ketreces megoldással nyitott meg 1919-ben, és csak két évvel később épült fel a négy termálvizes medence.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved