Június 22. – Ítéletet hirdettek Galileo Galilei inkvizíciós perében


kidsnews (127éves) - 2 éve

1633-ban ezen a napon hirdettek ítéletet az itáliai fizikus és csillagász, Galileo Galilei római inkvizíció előtt zajlott perében. A tudóst a pápai tekintély megsértésében találták bűnösnek és egyben kötelezték a tanai visszavonására. A háziőrizetbe került Galilei az ítélethirdetéskor mormolta el magában a közismert mondatot:

„eppur si muove”, azaz mégis mozog a Föld.

Bár rengeteg mendemonda kering kínszenvedéseiről, egyes források szerint az egész per alatt egy palotában lakott, ahol ráadásul állandó személyzet leste a kívánságait. 

A tudóst a pápai tekintély megsértésében találták bűnösnek és egyben kötelezték a tanai visszavonására. Kép: Wikimedia Commons

Galilei ugyanis kifejezetten jó viszonyt ápolt az egyházzal, annak ellenére, hogy a heliocentrikus világképről megfogalmazott nézetei nem igazán passzoltak az általuk képviselt tanokkal. Mindössze azt kérték tőle, hogy tudományos állásfoglalását ne kész tényként tárja az emberek elé, hanem valamiféle enyhébb megfogalmazásban tegye. A tudós belement az alkuba, így járandóságot is kapott VIII. Orbán pápától, de később a Párbeszédek című könyvében az egyház hivatalos álláspontját egy kitalált együgyű figura képviselte. 

1992-ben II. János Pál kezdeményezésére az egyház hivatalosan visszavonta az inkvizíciós per során hozott ítéletet, majd a vatikáni levéltár 2009-ben közzé is tette az eljárás anyagait. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved