Június 3. – Halálra rémítette a magyarokat az 1239-es napfogyatkozás


kidsnews (127éves) - 2 éve

1239. június 3-án a történelmi Magyarország déli részén majdnem 6 percig tartó, teljes napfogyatkozás volt, amely halálra rémítette a korabeli embereket. Akkoriban Európában a megfigyelő csillagászat még gyerekcipőben sem járt, és az egyház által elfogadott geocentrikus világnézet volt az általánosan elfogadott.

Azon időben, Urunk születésének 1239. esztendejében, június havának 3-án csodálatos és rettenetes napfogyatkozás lőn: mert az egész nap elhomályosodott, és az egész levegő besötétedett, s az égen a csillagok, mint éjszaka, föltűntek, és egy nagyocska csillag ragyog vala a nap mellett nyugot felől. S mindenkit oly rémület lepett meg, hogy mintegy ész nélkül kiabálva futkostak ide s tova, azt hívén, hogy a világ vége jelen van. Péntek nap, hold újultának harmincadik napja (azaz éppen újhold) vala, és jóllehet azon napfogyatkozás egész Európában látszott, azt mondják, hogy Ázsiában és Afrikában nem volt. Ugyanazon esztendőben üstökös csillag is látszott, mely az éjszaki tájon, mintegy Magyarország fölött csügg vala, és ott marada több napon át, s eléggé nagy csoda dolog előjelének tetszik vala. Mert mindjárt ezen napokban mindenki fülébe sűrűn hangzik vala a szomorú hír, hogy a dögletes tatár nemzet már a keresztények határaiba, Ruténország részeibe berontott, de sokan a dolgot csak játéknak tekintik vala.”

– jegyezte fel az eseményeket Spalatói Tamás, az 1200 körül született, latin nyelven író krónikás. (Szabó Károly fordítása)

Persze a világvégét azon a napon (is) megúszták, mégis rossz előjelnek, egyfajta égi figyelmeztetésnek tekintették elődjeink a 150 millió kilométerre levő csillag ideiglenes eltűnését.

IV. Béla király menekülése az őt üldöző tatár hadak elől (1241)

1241-ben aztán megjelentek a tatárok, így mindenki biztos volt benne, hogy június 3-án a hazánkat sújtó mongol invázióra figyelmeztettek az égiek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipedia.hu

kép: ipicgr from Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved