Az utolsó számozott Pixar, a Toy Story 4 – Kritika


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

2019-ben a Pixar animációs stúdió bejelentette, hogy az elkövetkező években csak és kizárólag új filmekkel és nem folytatásokkal fognak foglalkozni. Az utolsó számozott film a szünet előtt nem lett más, mint a Toy Story 4. Sok embernek, többek között nekem is pont e miatt a film miatt volt szükségünk erre a bejelentésre, ugyanis a pénzéhséget, az ipari kötelezőséget éreztük rajta: a stúdió legnépszerűbb sorozatából még egy rész, méghozzá úgy, hogy az előzőt a legtöbben végsőnek gondolták? Többek között emiatt is nem éppen a legnagyobb elvárásokkal ültem be Woody és barátai legújabb kalandjára.

Szóval… ilyen kellemeset régen csalódtam filmben. Bár mindig is szerettem a Pixar munkásságát, a Toy Story széria sosem tartozott a kedvenceim közé. A harmadik részből nagyjából semmire sem emlékeztem és az első rész történelmi értékét figyelmen kívül hagyva igazából semmit nem adott ez a széria nekem eddig. Eddig.

A Toy Story 4 ott veszi fel a fonalat, ahol a 3 hagyta. Andy felnőtt, a játékok új gazdára találtak. Bonnie (az új gazdi neve) házában más egy kicsit a helyzet mint Andynél volt, nem Woody a főszervező, kicsit mások a kihívások is, így új helyzetekkel kell szembenézniük a hősöknek.

Én tényleg semmivel nem vártam különösebbet egy korrekt gyerekmesénél (bár azt a Pixartól elvárom). Ennek ellenére bőven van min nyammogni közben az igényes filmélményt keresőknek is. Sokféle karakter jelenik meg különböző dilemmákkal, humorból van ilyen is, olyan is. Maga a történet megfelelő eszközökkel dolgoz fel eddig – a sorozat számára –ismeretlen témákat, az animáció pedig elmondhatatlanul gyönyörű.

Szóval az animáció tényleg az egyik legcsodálatosabb dolog. A nyitójelenet egy viharban játszódik, minden esőcsepp, minden textúra, a fények, minden annyira szép és közben kifejező és meseszerű, hogy nehéz egy ilyen cikkben leírni. Szemkápráztató minden momentum. Akit bármennyire is érdekel az animáció, mint olyan, annak mindenképp érdemes jó minőségben megtekinteni a filmet.

A szinkronmunka is remek. Merem feltételezni, hogy eredeti nyelven még magasabb a színvonal, de a magyar verzió is igényesen elkészített, jó munka, egy másodpercig sem zavart.

Az egyik fő fenntartásom (az első bekezdésben említett korporatizmus veszélye mellett) a filmmel kapcsolatban, mielőtt elmentem volna a címben helyet kapó négyes volt; lesz úgy értelme beülnöm, hogy az előző részekből nagyjából semmire sem emlékszem? Szerencsém volt, ugyanis az az egy-két dolog, ami megvolt az előző filmekből, bőven elég volt, hogy mindent követni tudjak, és hogy bizonyos pontokon el is tudjak érzékenyülni. Ez annak is köszönhető, hogy a filmben a legtöbb fő karakter vadonat új, de aki nem, abból is van, aki most először kap reflektorfényt. Ezek a (néhol régi-)új karakterek mind egyediek, mind megjegyezhetőek. A kilencvenakárhány perc alatt bár vagy öten-hatan föltűnnek, mindegyikük kellően ki van dolgozva, senki sem univerzumidegen. A régiek is hasonlóan jól vannak kivitelezve, mindenki méltó folytatást kap a filmben, Woody karakterén kifejezetten nagyot csavartak a készítők, de logikusan és megérthetően – ezen a téren sincs egyetlen problémám sem.

Szép lassan, ahogy ment a film, minden félelmem és fenntartásom eltűnt, és ahogy hagytam magam elveszni benne, úgy veszett el bennem is: kiválóan működő alkotás a Toy Story 4, amit ajánlanék körülbelül mindenkinek. Esküszöm, írok valamikor egy negatív kritikát, de nem tudok mit csinálni, hogyha a filmek egyszerűen jók.

Toy Story 4, 2019, Pixar, 9/10

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved