Mi köze van anyukánkhoz az anyajegyeinknek?


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Tízből kilenc embernek van legalább 10 ártatlan anyajegye, és ugyanebből a tíz emberből tíz anyajegyeinek semmi köze anyukájához. Bizony, a név becsapós, ugyanis kimutatottan semmi genetikai öröklődés vagy rendszeresség, kiszámíthatóság nincs a kis, barnás pöttyeink kialakulásának hátterében.

A népi mondák úgy tartják, hogy minden impulzus, ami a terhes asszonyt a várandósság második felében éri, nyomot hagy valamilyen formában a születendő magzaton, ily módon az anyajegyek és az anya közötti kapcsolatra is van egyfajta válaszuk. A csecsemő bőrét “csúfító” foltok két módon jöhetnek létre: ha az anyát valamivel megdobják, valami ráesik, vagy ha valamitől megijed, valamire nagyon rácsodálkozik. A hiedelem szerint a kisgyermek bőrén olyan alakú lesz az anyajegy, amilyen formájú a tárgy, ami az asszonyt eltalálta a terhesség alatt, vagy amilyen lény heves reakciót váltott ki belőle szintén ugyanebben az időszakban. Sőt, azt is állítják, hogy a jegy helye meg fog egyezni az édesanyát eltaláló tárgy helyével, így ilyen esetekben a nők felkapták és fenekükhöz tartották a tárgyat, hogy legalább ne feltűnő helyen legyen a gyermek foltja.

Ez persze csak a mondákban meg a népi hiedelmekben terjedt, a véletlen viszont olykor adhat rájuk némi valóságalapot is. Nem egyszer hallottam már olyat, hogy minden lánynak van anyajegye valamelyik vállának a mellkas felőli oldalán. Magam tapasztalom, hogy az osztályban sokunknak van a két melle között anyajegy. Anyummal legalább két-három anyajegyünk van azonos helyen a testünkön.

De hogy valójában milyen célt szolgálnak az anyajegyeink?

Hasznosságukat még nem mutatták ki orvosilag, egyesek szerint kifejezetten szexi az anyajegy, mások állítják, hogy rondák, meg egyébként is az összeset le kell szedetni mert bőrrákgyanúsak lehetnek. Ugyanis az anyajegyeink kvázi pigmentmutációk, babakorunkban a bőrünk egészséges színéért felelős anyag a fejlődése közben, később kb. 1 éves korunk után a magas UV hatására a pigmentjeink tömörülnek össze egy barnás pontba. Ez így megy kb. 40 éves korunkig, utána nem nagyon jelennek már meg az öregedő bőrön újabb anyajegyek. Van, ami egy idő után elhalványul, egy anyajegy élettartamát 50 évre saccolják.

Ami még genya ebben az egész aranyosnak tűnő anyajegy-mókában, hogy sajnos nem minden anyajegyünk anyajegy. Ugyanis lehetnek melanomák is a testünkön, amiket a bőrrák gyökerének szoktak nevezni. Ezeket úgy ismerheted fel, ha az egyik kis pöttyöcskéd hirtelen és gyorsan formát, vagy színt kezd változtatni, megdagad, begyullad, vérezni kezd, eltűnnek az éles határai, mintha szétfolyna. Ilyen esetben minden perc számít, azonnal orvoshoz kell menni vele! A biztonságos út minden évben megvizsgáltatni az összeset egy bőrgyógyásszal, hogy idő előtt észrevegyék és leműtsék az esetleges melanomát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ma.hu; melanoma.hu;origo.hu;

Pexels Foundry képe a Pixabay-en

2017 Kidsnews | All rights reserved