Nőgyógyászati vizsgálat – tudd meg miért szükséges és mire készülj


kidsnews (127éves) - 2 éve

Amikor kezdesz felnőtt nővé válni az emberi test jellemzői megváltoznak, és hamarosan eljön a nőgyógyászati vizsgálatok ideje is. Az első valamikor 13 és 15 éves kor között esedékes. Sokan azt gondolják, hogy nem szükséges ezeken rendszeresen részt venni, és egy olyan tévképzet is él: amíg nem élsz nemi életet teljesen felesleges. Hidd el mindkettő butaság.

Kiemelten fontos a preventív jellegű vizsgálat, mivel számtalan nem nemi úton terjedő betegség keserítheti meg a nők életét, a gombás fertőzésektől egészen a HPV vírus által okozott méhnyakrákig. Ráadásul keresve sem találhatnál jobb helyet arra, hogy megfelelő válaszokat kapjál a nemi úton terjedő betegségekről, az esetleges kockázatokról vagy a védekezési lehetőségekről.

Most azonban térjünk rá mire számíthatsz egy nőgyógyászati vizsgálat keretében. Amit elsőre biztosan állíthatunk, hogy ez korántsem lesz annyira kellemetlen, mint amennyire gondolod.

Fontos, hogy minden rendelőben rendelkezésedre áll egy mosdóhelyiség, ahol rendbe tudod magad hozni a vizsgálat előtt, így teljesen mindegy, hogy a suliból vagy éppen otthonról indulsz. Nedves törlőkendőkkel és egy csere fehérneművel hipp-hopp vizsgálatra kész állapotba tudod magad hozni.

Attól függetlenül, hogy magánrendelőbe vagy egy nagyobb klinikára jelentkeztél be, biztosan lesz valamilyen nyilvántartó rendszer, ami alapján szólítanak majd a vizsgálatra. Nem gondolj nagy dolgokra, lehet olyan sorszámos, mint bármelyik orvosi rendelőben, de lehet az a kedves hölgy látja majd el a feladatot, aki beengedett és megkérdezte a neved és hogy hány órára voltál bejelentkezve.

Amikor belépsz a rendelőbe alapvetően két lehetséges forgatókönyvvel találkozhatsz. Az egyik amikor az orvos előbb megvizsgál és aztán beszélget, a másik pedig ennek a fordítottja. A beszélgetős résznél természetesen te is felteheted a kérdéseidet, akkor is, ha éppen tök hülyén érzed magad.

Ne feledd az orvosokat köti az orvosi titoktartás, így az elhangzottak akkor is kettőtök között maradnak, ha valamelyik családtagod kint tördeli a kezét a váróban.  Nem érdemes titkolózni, bármiről is legyen szó, hidd el minden orvos praxisában vannak hajmeresztő történetek.  

Leginkább ezekre a kérdésekre számíts:

  • Mikor kezdődött az utolsó menstruációd? Itt tudsz letölteni menstruációs naptárat
  • Első menstruáció hány éves korodban jelentkezett?
  • Szabályos-e a menstruációs ciklus? Hány naponként jelentkezik a havi vérzésed, menyi ideig tart? Milyen nagyságúak a menstruációs görcseid?
  • Szexuális kapcsolat volt-e már, jelenleg van-e?
  • Ha igen a válasz:
  • Terhesség, szülés előfordult?
  • Valamilyen fogamzásgátló módszert használsz-e?
  • Méhnyakrák-szűrésen jártál-e már? Mikor történt legutóbb nőgyógyászati szűrővizsgálat?
  • Korábban nőgyógyászati betegséged volt-e?

A vizsgálat:

A nőgyógyászati rendelőkben mindig van egy paravánnal vagy függönnyel leválasztott rész, ahol kényelmesen levetkőztetsz. Apró praktika: érdemes laza szoknyában, illetve ingben vagy pólóban menni a vizsgálatra, mert így a vetkőzésnél csak a bugyitól, harisnyától kell megszabadulni é­­s nem szükséges majd meztelen alsótesttel felmászni a vizsgálószékre, ami sokat segít abban, hogy kevésbé érezd magad kiszolgáltatva. A vizsgálat inkább kellemetlen, mint fájdalmas, lazulj el és figyeld az orvosod kérdéseit, kéréseit.  Nyugi csak pár percig tart, így hamar túl esel rajta.  

A vizsgálat lehet mintavételes (pl. rákszűrés) ilyenkor egy kis pálcikával kenetet vesznek, és általában betapintással is megvizsgálnak, ilyenkor a hüvely felől és hasfal irányából is kitapintják a női szerveket. Ez sem fáj, pontosan olyan, mint bármilyen másik tapintásos orvosi vizsgálat, az orvosod pedig lépésről-lépésre tájékoztat majd mindenről.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: Carlo Sardena,Hilari Calapr, pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved