Oregoni bújócska – rendőrök keresik a szavazni nem akaró szenátorokat


kidsnews (127éves) - 2 éve

Bujkálnak a rendőrök elől Oregon republikánus szenátorai, akik a klímaváltozást érintő egyik szavazás megakadályozása céljából távoztak a múlt héten a helyi szenátusból, és Kate Brown demokrata párti kormányzó hiába szólította fel őket, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön.

A republikánus politikusok még a múlt héten csütörtökön vonultak ki Salem – az oregoni főváros – kongresszusának épületéből, és azóta nem találni őket, jóllehet, a kormányzó felhatalmazta a rendőrséget az előállításukra.

Az amerikai média által bizarrnak nevezett történet hátterében az oregoni demokraták és republikánusok közötti feszültség húzódik meg. A helyi szenátusban határozott többséggel rendelkező demokraták a klímaváltozás megfékezését szolgáló intézkedésekről – köztük a szén-dioxid kibocsátásának visszafogásáról – akartak szavazni, a republikánusok azonban ezzel nem értenek egyet, és kivonultak.

A 30 tagú szenátusban a demokratáknak 18 fős többségük van, az érvényes voksoláshoz 20 szenátornak jelen kell lennie, ám a republikánusok távolmaradásával a szavazás nem tartható meg.

“Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a szenátus republikánusai hátat fordítanak szavazóiknak. Vissza kell térniük, és el kell végezniük azt a munkát, amelyre megválasztották őket”

– szögezte le nyilatkozatában a kormányzó. A republikánus politikusok közös közleményben magyarázták döntésüket.

“Az oregoniak jobbat érdemelnek. Itt az ideje, hogy a többségi párt figyelembe vegye őket, nemcsak azokat, akik Portlandben élnek”

– utaltak a nyugati parti tagállamban a városok és a vidéki települések közötti ellentétekre.     

Sajtóértesülések szerint a szenátorok a szomszédos Idahóban tartózkodnak, ott ugyanis az oregoni rendőrségnek nincs felhatalmazása nyomozást folytatni vagy kutatni utánuk.

A törvényhozási ciklus június 30-ig tart, és a republikánus szenátusi csoport vezetője, Herman Baerschiger nyilatkozatában jelezte: addig maradnak távol, amíg a törvényhozás tavaszi ülésszaka véget nem ér.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

felicilainellgarland, Bisnu Sarangi /pixabay.com

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved