Spiró György: Drámák III – kritika


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Spiró György drámáinak egy aprócska csokra az egyszerűen Drámák III-nak nevezett könyv. Az ebben megjelenő darabok között találjuk a lengyel színész-író-műveltségi BogusŁawski egy kései kalandját magába foglaló Az Imposztort, a magyar világot érzékenyen feldolgozó Csirkefejet és – mindhárom közül a legfrissebb (1996-os) és egyben a legkisebb karakterkészlettel dolgozó komédia – a Kvartettet.

A három közül számomra egyértelműen a Csirkefej a legerőteljesebb és legjobb mű.

Egy kis társasház életét figyelhetjük meg, ahol a közös udvaron az öregasszony, a relatíve tehetős középkorú nő, a javítóból pár napja visszatérő fiatal és apja, továbbá a helyi szinten közismert magántanár folyamatosan egymást marják. A konfliktusok kiváltója (a fiú visszatérte mellett) az öregasszony macskájának halála.

A szöveg rendkívül erőteljesen alkot képet – aminek valóságát mindenkinek magának kell eldöntenie. Mindenesetre a történetet tökéletesen alátámasztja a kilátástalan és nyomorult hangulat, helyszín és a karakterek beszédstílusa, ami a mű komoly korának ellenére nem teljesen idegen a jelenlegi szójárástól; nem hangzik hamisnak, sem idejétmúltnak.

A leggyengébb darab a háromból számomra kérdés nélkül Az imposztor. Bár története érdekes, karakterábrázolása pedig (BogusŁawski esetében legalábbis) erőteljes, a világa számomra nem megközelíthető (értem ezt a lengyel vonalra, a színházi élet még egészen ismerős), elveszek valamennyire a nevek sokaságában, rövid terjedelme így, írásban nem vezet számomra kielégítő szituációkhoz és konklúzióhoz. Ez az egyetlen darab a háromból, amivel úgy vagyok, hogy előadási kereteken kívül nem nyújtott számomra eleget ahhoz, hogy konkrétan ajánlani tudjam.

A harmadik dráma a nemzetek közötti éles vonalat ábrázoló Kvartett, melynél bár valamelyest sajnáltam, hogy nem előadva találkoztam vele (leginkább a komikai elemek miatt), azért még így is élvezhető és izgalmas volt. A darab ereje karaktereiben rejlik, ugyanis, hogyha nagyon élesen nézzük, semmi konkrét nem történik a hatvan oldal alatt. Ennek ellenére valamelyest érzelmes, szereplői pedig olyan tűélesek és mesterien megformáltak, hogy nehéz rámondani, hogy eseménytelen.

A három darab együtt remek képet ad arról, miért is olyan tehetséges író Spiró.

Mindegyik itt megjelenített történet attól működik (hol inkább, hol kevéssé), hogy karakterei valósak, húsbavágóan igaziak és felismerjük bennük ismerőseinket, barátainkat, magunkat.

Komoly, nehéz témákat érzékeny ’üzenetekkel’ ad át az író, feltételezhetően bármelyik művében. Bár más drámacsokrait nem olvastam, úgy vélem, hogy az itt megjelenő kvalitások ott is szerepelnek, így igazándiból ez az ajánló az írói tehetségről szól, mintsem kifejezetten erről a három darabról. Ettől függetlenül a Csirkefejet mindenképp kötelezőnek tartom, de a Kvartett is egy igazán valós, szórakoztató dráma.

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on iForrás:

kép: Emanuella Crava / pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved