Tehénszellentés ellen küzdenek a környezetvédők


kidsnews (127éves) - 2 éve

2018-ban soha nem látott mértékben emelkedett a metán globális légköri szintje- olvasható a Climatenexus napokban publikált cikkében. A növekedés a lap szerint ráadásul olyan mértékű, hogy felülírhatja a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás alapját képező számítási modellt. Ez valamiért, akkor abból indult ki, hogy a földi metánszint a közeli jövőben érdemben nem változik.

A metánt egyébként rögtön a szén-dioxid után jegyzik a globális felmelegedést generáló anyagok listáján. Jelenléte a légkörben a rizstermelésen kívül leginkább a szarvasmarha tenyésztésnek köszönhető, mivel egy állat naponta legalább 200 liternyi bélgázzal turbósított metánt ereszt ki a hátulján. Persze a mezőgazdasági szakemberek már régóta próbálkoznak valahogy leredukálni a tehenek bűzös kibocsátását, de vegyi anyagokkal is csak 30 százalékkal sikerült csökkenteni a természetes gáztermelést.

Most azonban néhány kolumbiai gazdálkodó olyan diétát dolgozott ki, amely úgy néz ki teljesen természetesen tartja kordában a „kérődző metángyárakat”. Az innovatív étrend annyiból áll, hogy a sima fűvet, tengeri moszattal, virágokkal és magas fehérje tartalmú növényekkel helyettesítik. Az tehéndiéta, így nem csak a metánszint csökkenését eredményezi, mivel a bokrokkal és cserjékkel tarkított egykori füves legelőkön megszűnik a talaj eróziója is, a mindent beborító növények pedig a fotoszintézis által szűrik a levegőt.

A szakemberek azt mondják: ha minden tehén átállna az új menüre, annak olyan hatása lenne a légkörre, mintha egyszerre csak az összes autó eltűnne a bolygóról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

trtworld.com, climatenexus.org

kép: Ulrike Leone /Pixabay 

Peggy und Marco Lachmann-Anke/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved